Közélet

Hősök napja: pontosan nem tudható az első világháború hősi halottainak száma

Hősök napja: pontosan nem tudható az első világháború hősi halottainak száma

2015. május 31., vasárnap
Hősök napja: pontosan nem tudható az első világháború hősi halottainak száma

Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a pontos szám azonban nem ismert - mondta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén az M1 aktuális csatornán.

Kovács Vilmos

ezredes hozzátette: a honvédelmi tárca és a hadtörténeti múzeum más intézetekkel együtt évek óta dolgozik azon, hogy meghatározza az első világháború hőseinek számát. Az ezredes ugyanakkor kijelentette: ez sokkal nagyobb, mint a második világháború hősi halottaié. Ismertette azt is: a Hősök terén lévő hősök emlékköve azt a hatalmas áldozatot szimbolizálja, amelyet Magyarország az első világháborúban hozott. Hozzátette: itt senki sincs eltemetve, vagyis az ismeretlen katona sírja nem helytálló kifejezés az emlékművel kapcsolatban. A budapesti millenniumi emlékmű előtti téren 1929. május 26-án avatta fel

Bethlen István

miniszterelnök,

Horthy Miklós

kormányzó jelenlétében, a nemzeti hősök országos emlékkövét, amelyet

Kertész K. Róbert

tervezett. A teret három évvel később nevezték el Hősök terének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.