Közélet

Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók + FOTÓK

Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók + FOTÓK

2015. május 14., csütörtök
Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók + FOTÓK
szte_innovacios_nap08_gs

Nemzetközi élvonalat képviselő kutatási eredményekkel, közhasznúsággal, hiteles piaci partnerrel rendelkező, valamint pénzügy és eredmény szempontjából is elszámoltatható projektek nyerhetnek az új innovációs pályázatokon. Az SZTE Innovációs Napján Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszélt a megújult pályázati portfólióról.

A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napjának megnyitó plenáris ülésén

Szabó Gábor

, az SZTE rektora és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a rendelkezésre álló innovációs források mennyisége akkora, hogy felelős felhasználásuk már-már kérdésessé válik, ugyanis annyi eredményt produkálni, amennyit a források indokolnak, az arányos mennyiségű eredmény elérése nem egyszerű feladat. Ennek teljesítéséhez az SZTE rektora szerint ahhoz, hogy az innovációs rendszer működjön, a gazdaság teljesítménye is szükséges, amely nemzetközi viszonylatban elmarad a magyar tudományos élet teljesítőképességétől.

Devecz Miklós

, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja kiemelte, hogy olyan innovatív ötletekkel kell a kutatást és a fejlesztést segíteni, melynek eredményei kézzel foghatóak és gazdasági hasznot hoznak.

Kemény Lajos

, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese az egyetem innovációs és kutatás-fejlesztési eredményeiről és terveiről beszélt.

Új pályázati elvárások

"Az innováció befektetés, amitől eredményt várunk" - szögezte le

Pálinkás József

, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, aki hangsúlyozta a magyar gazdaság szerepvállalásának súlyát a hazai innovációs tevékenység hosszú távú versenyképességében. Az NKFIH elnöke a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenység alapjaként a világszínvonalú tudományos hátteret, a kiváló kutatók, fejlesztők, szakemberek meglétét, valamint a versenyképes infrastruktúrát és a kiszámítható, átlátható pályázati finanszírozást emelte ki, melyek közül az első két tényező biztosítása a felsőoktatás, a második kettőé pedig az NKFIH feladata. A hazai innovációs projektek problémája, hogy nemzetközileg nem versenyképesek, mivel gyakran az eredmény értéke nem arányos a befektetéssel, illetve nem érvényesül a társadalmi érdek, a közhaszon az eredményt illetően. A fenti gondok jegyében a megújult pályázati portfólió főbb elemei a következőek: feladatorientált legyen a pályázat, ne forrásorientált, rendelkezzen nemzetközi mércével mérve versenyképes kutatási háttérrel, valamint egy nemzetközi versenyben megálló hiteles piaci partnerrel, aki garantálja a hasznosságot és az eredmények hasznosítását. Ezek mellett egy nyerni akaró pályázatnak biztosítania kell egy, a finanszírozás számára látható szakmai vezetőt, aki tárgyalópartnere lehet a forrást biztosító szervezeteknek. Az NKFIH célja, hogy az év végére professzionális kutatás-fejlesztést finanszírozó ügynökség jöjjön létre, amely az együttműködés erősítésével növelné a kutatás-fejlesztés értékteremtő erejét. A kutatás-fejlesztést szolgáló források döntő hányada a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból származik, melyből 700 milliárd forint fordítható kutatás-fejlesztésre és innovációra. A program első felhívásából 270 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az első pályázatokat nyáron írják ki, ezek közül kiemelkedik a szegedi ELI lézer kutatóközpont második fázisa. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program első felhívásból 13 milliárd, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásaiból pedig 29 milliárd forintra írnak ki pályázatot.

Több száz milliárd forintos innovációs pályázatokról árult el részleteket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Szegedenhttp://szegedma.hu/?p=537612

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.