Közélet

Banki elszámolás - MNB: hat pénzintézet ügyfelei később kapják a devizahiteles tájékoztatót

Banki elszámolás - MNB: hat pénzintézet ügyfelei később kapják a devizahiteles tájékoztatót

2015. május 4., hétfő
Banki elszámolás - MNB: hat pénzintézet ügyfelei később kapják a devizahiteles tájékoztatót

A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet a meghirdetett április 30-i határidőnél később az elszámolás - olvasható a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A közzétett információk szerint a KDB Bank Európa Zrt., K&H Bank Zrt. (banki és lízing üzletág is), OTP Bank Nyrt., OTP Ingatlanlízing Zrt., OTP Jelzálogbank Zrt., Porsche Bank Zrt. ügyfelei számíthatnak késésre. Az érintett intézmények többségénél – így például az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező OTP Bank Nyrt.-nél is – a postára adási határidő május első napjaira tolódik. A tájékoztatás szerint a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül köteles a pénzintézet elküldeni az elszámolást. A perek aktuális állásáról, annak eredményéről és az elszámolási értesítő megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban tájékoztatni kell a fogyasztókat. Az értesítők kiküldése intézményenként eltérő lehet, ezért a pénzügyi intézmény – az utolsó elszámolási értesítő kiküldését követő 15 napon belül – köteles honlapján, illetve a bankfiókjaiban közzétenni, hogy az elszámolás lezárult. E tájékoztatás közzétételét követő 60 napon belül van lehetősége azon fogyasztóknak írásbeli panasszal élni pénzügyi intézményüknél, akik nem kaptak elszámolást, holott – álláspontjuk szerint – jogosultak lennének rá. Minden egyéb esetben a panasztétel határideje az elszámolás kézhezvételétől számított 30 nap - emlékeztetett az MNB. Az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében a jegybank február óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat, kiemelt figyelemmel a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal fellép azok megszüntetése érdekében. A tájékoztatással összefüggő szabálytalanságok miatt eddig 146 esetben figyelmeztetéssel, 8 esetben azonnali intézkedéssel élt az MNB. A legtöbb hiányosság az elszámolási levélminták kialakítása, a honlapokon elhelyezett tájékoztatás és a fogyasztói minőséggel kapcsolatos levelek tartalmát érintően merült fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.