Közélet

Százhúsz vakvezető kutya jut itthon nyolcvanezer látássérültre + FOTÓK

Százhúsz vakvezető kutya jut itthon nyolcvanezer látássérültre + FOTÓK

2015. április 26., vasárnap
Százhúsz vakvezető kutya jut itthon nyolcvanezer látássérültre + FOTÓK
vakvezeto_kutyak_vilagnapja08kf

Míg a bottal csak a patkák és házfalak menték közlekedhet a látássérült, egy vakvezető kutya visszaadja neki a szabadságát. Egy jól kiképzett eb ismeri a jelzőlámpákat, buszmegállókat, sőt még ülőhelyet is keres gazdijának a tömegközlekedési eszközön. Mivel azonban évente alig húsz kutyát képeznek ki hazánkban, kevés rászorulónak juthat csak négylábú segítőtárs - április 25-én Szegeden is ünnepelték a vakvezető kutyákat!

Próbált már csukott szemmel végigsétálni a lakásán? Lehet akármennyire ismerős a szoba minden szeglete, mégis akad egy-egy utunkba kerülő székláb, bútorsarok, amely mégsem úgy állt, mint ahogy azt a fejünkben letérképeztük. Szerencsére mi ekkor kinyithatjuk a szemünket, és a játék véget ér, a Magyarországom élő mintegy nyolcvanezer látássérült ember számára azonban sokszor a leghétköznapibb teendők elvégzése is újabb akadályt jelent. Legfontosabb érzékszervünk pótlásáért az ember legjobb barátja állhat a szolgálatunkba, sajnos azonban csak csekély számban.

A Széchenyi téren szabad volt simogatni

Hazánkban jelenleg 123 tanúsítvánnyal rendelkező vakvezető kutya dolgozik, ami a nyolcvanezer látássérült kis töredékét tudja csak szolgálni. Ezeknek az ebeknek a munkájára hívják fel a figyelmet országszerte április 25-én, a vakvezető kutyák világnapján - Szegeden a Széchenyi téren ismerkedhettünk meg a látássérültek kis segítőivel. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola standjánál megismerkedhettek az érdeklődők a Braille-írással, megmutatták nekik, hogyan kell érzékelni a világot tapintással és hallással, legnépszerűbbek persze az árnyékban pihegő négylábúak voltak.

"Egy nagyon fontos kapocs az egészséges és látássérült ember között a vakvezető kutya, sokan odajönnek megsimogatni, beszélni hozzá. Persze ezt nem szabadna, mert kizökkenti az ebet a munkájából, de néha elkerülhetetlen. A mai alkalommal simogatni is nyugodtan lehet" - magyarázta Kurocsai Szabolcs. A férfi öt éve vesztette el látását retinaleválás következtében, kezdetben fehér bottal próbált boldogulni, tavaly év végére pedig egy kétlábú partner segíti mindennapjait. Elvis nevű kutyája nemsokára két éves lesz, óriási szerencsével alig több, mint fél évvel az igénylését követően már párba állhattak.

A német juhász már túltenyésztett, a vizsla pedig túlpörög

Elmondása szerint átlagosan két-három évet kell várnia egy látássérültnek, hogy kaphasson egy jól felkészített kutyát maga mellé. Speciális kiképzésük meghaladhatja a kétmillió forintot, kevesen is foglalkoznak ezzel hazánkban, 18-20 új vakvezető eb áll szolgálatba évente - ez a szám Angliában megközelíti az ezret. "A szociális helyzet és a látássérülés súlyosságának függvényében állítják fel a várólistát. Érdekes egyébként, hogy nem a gazdához keresnek kutyust, hanem a kutyához keresnek megfelelő gazdát, hozzám is három ebet hoztak, mire összeállhattunk Elvissel. Fontos, hogy milyen dinamikusan mozogsz, milyen magas vagy, de még az is, hogy milyen a temperamentumod. Azt szokták mondani, hogy a kutyának hasonlítania kell a gazdájához" - magyarázta Szabolcs. Nem is lehet akármelyik kutya vakvezető, rendkívül stabil idegrendszer és nyugodt természet kell hozzá. Legtöbbször labrador és golden retriever kerül be a kiképzőprogramba, a túltenyésztés miatt egyre kevesebb német juhász "helyezkedik el a szakmában". Vizslával is próbálkoztak, de ők túl pörgősnek bizonyultak az ilyen jellegű munkakör ellátására. "Egy bottal mindig sarkosan közlekedik az ember, a párhuzamosokat és merőlegeseket kell keresni folyamatosan. Egy kutya egészen más, olyan szabadon sétálhatunk vele, mint egészségesen. Körülbelül három hónap kell ahhoz, hogy elfogadjon gazdájának, addig sokszor az sem tudatosul benne, hogy nem látok, nekivezet dolgoknak. Onnantól kezdve azonban minden megváltozik, hisz rájön, hogy én vagyok a simi, a szeretet, a játék, vagy a kaja, így nagyon vigyázni fog rám" - mondta el Szabolcs. Egy átlagos családi eb esetében már megelégszünk azzal is, ha pacsit tud adni és beengedi a rokonokat, pedig a kutya elképesztően tanulékony. Szabolcs társa, Elvis felveszi a leejtett tárgyakat (még a pénzérme felvételével is boldogul) és a gazdája kezébe teszi, odavezeti őt a jelzőlámpához és a buszmegállóhoz, sőt a buszon még szabad ülőhelyet is keres neki. "Elképesztően sokat segít, el sem tudnám már képzelni nélküle a mindennapjaimat" - lapogatta meg segítőtársát a látássérült férfi.

Évente alig húsz vakvezető kutyát képeznek ki hazánkban, kevés rászorulónak juthat csak négylábú segítőtárs - szombaton a vakvezető kutyákat ünnepelték a Széchenyi téren: http://szegedma.hu/?p=531374

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.