Közélet

Nyilvánossá tennék az építészeti tervtanács üléseit a szegedi városvédők

Nyilvánossá tennék az építészeti tervtanács üléseit a szegedi városvédők

2015. március 25., szerda
Nyilvánossá tennék az építészeti tervtanács üléseit a szegedi városvédők

A sajtó és a szegedi polgárok számára is nyilvánossá tenné a Helyi építészeti és műszaki Tervtanács üléseit a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület.

Örömmel fogadta a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a pénteki közgyűlés elé terjesztett,

Szeged városképi védelméről szóló rendeletet

,

Szilágyi Árpád

, az egyesület tagja azonban egy fontos észrevétellel egészítené azt ki. "Az eddigi évek, évtizedek során tömegével tűntek el Szeged értékei a városból, elég csak a Boldogasszony sugárút házrombolásait, vagy a közterek átalakítását említeni. Nyilvánvalóan eddig sem szakmai érvek érvényesültek, és azóta is ugyanezek a személyek hozzák a döntéseket, semmiféle biztosíték nincs arra, hogy jobb döntéseket hoznának" - vélekedett Szilágyi. A városvédő szerint a nyilvánossággal lehetne nagyobb nyomást gyakorolni bizonyos értékek megmentése érdekében, valamint a benyújtott javaslatot is folyamatában lehetne figyelemmel kísérni. A közlemény alább olvasható! "A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület örömmel köszönti a közgyűlés Szeged városképi védelméről szóló új rendeletét. Egy jól megalkotott jogszabály remek eszköz a polgárok, a felelős döntéshozó vezetők, a szakma és a civilek kezében; a közjó előmozdításában. Sajnálatos módon bár a rendelet új , szellemiségének megkésettsége évtizedes, és a végrehajtók szemléletén egy csöppet sem fog változtatni. Továbbá nehezményezhető, hogy a döntéshozatali eljárás teljesen belterjes, a nyilvánosság teljes kizárásával történik, így a korrupció eddig jól működő formája változatlan marad. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület kezdeményezi a rendelet 7.§-ának kiegészítését az alábbi bekezdéssel:

(6) A Tervtanács ülésein részvételi jog illeti meg Szeged Megyei Jogú Város választópolgárait és a sajtó képviselőit.

Reméljük a demokráciát mostanság dörögve féltő közgyűlés, nem bújik nem létező mózesi jogszabályok mögé és példamutatóan utat enged ennek az alapintézménynek" - írja közleményében Szilágyi Árpád.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.