Közélet

Elkezdődött a szegedi Frankofónia Fesztivál + FOTÓK

Elkezdődött a szegedi Frankofónia Fesztivál + FOTÓK

2015. március 2., hétfő
Elkezdődött a szegedi Frankofónia Fesztivál + FOTÓK
frankofonia_es_kiallitas07_gs

A frankofón országok sokszínű kultúrájába vezeti el az érdeklődőket a tavaszi programsorozat, amely hétfőn egy első világháborús kiállítással nyitott az egyetemi központban.

Már hosszú évek óta hagyomány, hogy március Szegeden a frankofónia hónapja is, s ez idő alatt az Alliance Franҫaise, valamint a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja számos változatos programot kínál a helyieknek. A fesztivál során bárki elmélyedhet a francia kultúra világába: a filmnapok keretében a francia filmművészetet ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők, továbbá számos művész, egyetemi tanár és a frankofón országok képviselői is Szegedre látogatnak. Az első világháború és jelentős frontvonalai címmel nyitott az idei fesztivál, ami a Belga Külügyminisztérium szervezésében valósulhatott meg. A Dugonics téri frankofón egyetemi központ falait elborították a világégés idején készült fotók, helyenként a szörnyű részletektől sem kímélve vezették be a nézelődőket a frontvonalakon harcoló katonák és családtagjaik sorsába. "Kegyetlen pillanatokat éltek meg azok, akik belekényszerültek a háborúba" - nézett körbe

Barbara Swinnen

belga konzul a kiállításra érkezőket körülvevő fotókon. Megnyitóbeszédében kifejtette, Magyarország és Belgium szoros együttműködést ápol, a tavaszi fesztivál pedig annak egyik alapja, hogy a két ország nemcsak egyetemi, hanem kulturális szinten is nyitott a másik fél tradíciói, történelme iránt.

frankofonia_es_kiallitas05_gs

"A Frankofón Fesztivál a hagyományok mellett próbál minden alkalommal valami újat mutatni a szegedieknek" - ezt már

Csernus Sándor

, az egyetemi központ tudományos igazgatója tette hozzá. Emlékeztetett, a kiállítás azért is nagyon fontos, mert az ilyen tárlatok emlékeztetnek minket arra, hogy Európának közös történelmi gyökerei vannak, a múltból pedig tanulni kell, nem szabad hagyni, hogy megismétlődjenek a borzalmak. "Európa bármely szegletében is járunk, mindenhol első világháborús emlékművekbe botlunk, mintegy figyelmeztetésként a nagy háború eseményeire. Nem hagyhatjuk megismétlődni a történelmet, azonban előtte ehhez meg kell ismernünk a belgák, a franciák, az olaszok és még megannyi nemzet háborúját. Így lesz ebből közös ügy." Csernus Sándor kiemelte, szinte minden évben a frankofón filmfesztivál vonzza a legtöbb érdeklődőt, hiszen ebben az egy hónapban olyan alkotásokat vetítenek, amelyeket később nem láthatnak a filmek szerelmesei.

Programok

- Ifjúsági verseny: „Az első világháború, ahogy azt a fiatalok látják” 2015. március 3-án 10 órakor a szegedi Frankofón Egyetemi Központban (CUF) - Konferencia: „Az első világháború: Belgium, Franciaország és az Osztrák-Magyar Monarchia” március 4-én, 13 órakor a Frankofón Egyetemi Központban. A konferencián három, az első világháborúval foglalkozó magyar történész fog előadást tartani: Fejérdy Gergely, Nagy Miklós, és Prof. J. Nagy László - Konferencia: „L’art de dire” („A kimondás művészete”) Tartja Jean-Marc Chotteau 2015. március 9-én, 10 órától a Francia Egyetemi Központban, francia nyelven - Országos francia nyelvű szavalóverseny általános iskolásoknak és gimnazistáknak 2015. március 9-én, 11 órától. Helyszín: a Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtára, Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2. - „Je dis tu à Prévert” („Prévertnek azt mondom, hogy Te”) La Virgule társulat: Felolvasószínház Magyarországi turné (Budapest, Debrecen, Miskolc, Hódmezővásárhely és Pécs) március 5. és 11. között. - Hódmezővásárhelyen 2015. március 9-én, 15 órakor a Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtárában (Hódmezővásárhely, Szőnyi utca 2.) - Francia nyelvű társalgási est 4#: Beszélgetés a frankofóniáról 2015. március 12-én, 18 órákor, a szegedi Egyetemi Sikerközpontban. - A Débat Duo koncertje 2015. március 12-én, 20 órákor. Helyszín: Piano Club (Szeged, Kölcsey utca 4.) A belépés ingyenes. - Frankofón est 2015. március 12-én, 22 órától. Helyszín: Piano Club (Szeged, Kölcsey utca 4.) Belépő: 500 HUF. - Gyerekdélután: „vízköpők”. Kézműves foglalkozás (gyurmázás, agyagozás) a párizsi Notre-Dame székesegyház vízköpőinek felfedezése kapcsán 2015. március 13-án, 16 órakor. Helyszín: Alliance Franҫaise de Szeged, Dugonics tér 2. - Konferencia: A Frankofónia és Svájc”. Tartja Jean-François Paroz 2015. március 18-án, 14 órától a Francia Egyetemi Központban, francia nyelven.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.