Közélet

Továbbra is elutasítja a kéményseprők ipartestülete a tervezett törvénymódosítást

Továbbra is elutasítja a kéményseprők ipartestülete a tervezett törvénymódosítást

2015. február 17., kedd
Továbbra is elutasítja a kéményseprők ipartestülete a tervezett törvénymódosítást
kemenysepro01_gs

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) múlt pénteki közgyűlése megerősítette, hogy továbbra is teljes mértékben elutasítják a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosításról szóló előterjesztést - közölte a szervezet kedden.

A MKOI ismét hangsúlyozta, hogy szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés. Az ipartestület továbbra is úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe. Az MKOI tagságának munkavállalói között készített anonim felmérés szerint a jelenlegi kéményseprő-állomány 75 százaléka hagyná el a pályát, ha a tervezett módosítások szerint a kéményellenőrzés átkerülne a katasztrófavédelemhez. Mindez azt jelenti, hogy a jelentős szakemberhiány miatt a közszolgáltatás biztonságos ellátása nem lesz garantált - fogalmaznak a közleményben. A szervezet elutasítja a Belügyminisztériumnak azt a tervezetét is, amely szerint a jelenleg 800 órás kéményseprő-képzést 300 órára csökkentenék. Az ipartestület álláspontja szerint beláthatatlan következménye lesz, ha a csökkentett idejű és tartalmú képzéssel átképzett, szakmai tapasztalattal nem rendelkező közmunkások fogják ellátni az egyik legfontosabb élet-, vagyon- és tűzvédelmi közszolgáltatást. A testület továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenőrzés díjmentessé tételéről, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról egy megvalósítható, működőképes modell kidolgozása érdekében - hangsúlyozzák a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.