Közélet

Több mint 46 milliárdból gazdálkodik idén Szeged - megnéztük, mire mennyit is szán a városvezetés

Több mint 46 milliárdból gazdálkodik idén Szeged - megnéztük, mire mennyit is szán a városvezetés

2015. február 5., csütörtök
Több mint 46 milliárdból gazdálkodik idén Szeged - megnéztük, mire mennyit is szán a városvezetés
SZS20140130_botka_koltsegvetes_adozok_028

Egy fillér sem jut a településrészi önkormányzatoknak, részben az uniós pályázatok miatt viszont fejlesztésekre többet költ a város 2015-ben, illetve 400 milliót szán segélyezésre. Szeged idei költségvetési tervezetéből szemezgetünk, amit február 13-án fogadhatnak el a torony alatt.

46 milliárd 114 millió 599 ezer forint – ezzel a bevételi és kiadási főösszeg számolnak a 2015-ös szegedi költségvetési tervezetben, az előterjesztés szerint a központi költségvetésből 9,2%-kal kevesebb forrás érkezik, így összességében 415 millió forinttal kevesebb állami támogatásban részesül Szeged városa, mint az előző évben. „A 2015-ös év az önkormányzatok szempontjából a szociális ellátás ellehetetlenítésének éve lesz”, „a folyamatos adóemelések folytatásának éve”, „a kormányzat gazdaságpolitikája piacellenes, versenytorzító, külföldellenes” – az ilyen és ehhez hasonló kiszólásokkal tarkított szöveges előterjesztésből kiderül az is például, hogy a tavalyihoz viszonyítva 157%-kal többet költene Szeged fejlesztési feladatokra, létrejön a 400 milliós segélyezési keret, míg az út- és járdarekonstrukciós keretből 205,5 millió forintot osztanak majd szét 2015-ben. A vállalkozások beruházásösztönző és munkahely-teremtési támogatása nevezetű keretre 50 millió forint, a játszóterek felújítására 20 millió forint jut, míg a kiskerti útkeret 10 millió forintos nagyságrendű. Érdekes adalék, hogy a baloldali többség által szorgalmazott, a szentmihályi településrészi önkormányzat megszüntetését magával hozó SZMSZ-módosítás után – melyre válaszul

Szentmihály úgynevezett részönkormányzó testületet választott

– Szeged 2015-ös költségvetési tervezetében a településrészi önkormányzatok számára nincs külön keret, vagyis nem kapnak a várostól egyetlen fillér költségvetési támogatást sem.

400 millió juthat segélyezésre

Mint ismeretes, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere átalakul, például az önkormányzati segélyezésbe épül be a szociális segély, a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési is. Az előterjesztésben olvasható - amiről

Botka László már a Közéleti Kávéház rendezvényén is szólt

-, hogy 400 milliós segélyezési alapot hoz létre az önkormányzat, de új adó bevezetését nem tervezi a város annak ellenére, hogy erre a területre kevesebb állami forrás jut. A szociális ellátások állami támogatását egyébként az egy lakosra jutó iparűzési adóhoz mérten állapította meg a kormány, húzva egy 32 001 forintos plafont. Szeged esetében ez az összeg 31 730 forint, vagyis épphogy beleesett a támogatott önkormányzatok körébe.

kozgyules_varosi44_gs

A szociális kiadásokra több mint 647 millió forintos előirányzatot terveztek, s a polgármesteri hivatal kalkuláció szerint több mint 438,6 millió saját forrást kell a városnak arra fordítania, hogy a szociális ellátások rendszerének átalakítása mellett is a tavalyi szinten tartsák az említett támogatásokat és segélyeket. A Szeged Kistérség Többcélú Társulás által működtetett szociális intézményeknek csaknem 176 millió forintot szánnak, a közfoglalkoztatás program önrészére 10,7 millió, karácsonyi segélyprogramokra több mint 17 millió forint juthat, az antiszegregációs terv végrehajtására, idősügyi programokra és az iskolai szünidei közétkeztetés biztosítására egyaránt 10-10 millió forintot terveztek be.

Fejlesztési feladatokra többet költhetnek

Két százalékkal több helyi adóbevétellel kalkulál a büdzsé, a 2014-es iparűzési-, építmény- és idegenforgalmi adóból összesen 10 milliárd 167 millió forintot terveztek, míg a 2015-ös 10 milliárd 375 milliót tesz ki. E három adónem közül az iparűzési adónál egyébként 100 milliós többlettel számol a város, 7,6 milliárdos bevételt várnak. Az óvodákat is fenntartó önkormányzatoknak több központi forrás jut, mint korábban, Szeged esetében 131 millió forint pluszt jelent, a bölcsődei ellátásra viszont 12 millióval kevesebb fog érkezni az államtól. A Somogyi-könyvtár, a Szegedi Nemzeti Színház és Kövér Béla Bábszínház ugyanannyi állami forrást kap, mint tavaly, a Szegedi Szimfonikus Zenekar viszont mintegy 5 millió forinttal kevesebb központi költségvetési forrásból gazdálkodhat.

szeged_varoshaza_tavasz08_gs

Fejlesztési feladatokra több jut ebben az esztendőben, mintegy 404 milliót tartalmaz a költségvetési előterjesztés. Ez az előző évhez képest 157%-kal több, a kiadások növekedését az európai uniós pályázatokhoz kapcsolódó előkészítő munkák indokolják. A dokumentumban az olvasható, hogy városrendezési tervekre 16 millió forintot, városrendezési tanulmány tervekre 83-at, a Tisza belvárosi szakasz rekonstrukciójának előkészítésére 35-öt, az intermodális közlekedési csomópont tervpályázatára 70-et, közlekedés tervezésre 75-öt, egyéb beruházások és pályázatok előkészítésére pedig 84,5 millió forintot terveznek. A városüzemeltetési feladatok előirányzatai az tavalyi eredeti előirányzatokhoz képest 1,3%-kal csökkennek, és összességében meghaladják a 6 milliárd forintot. Ezen belül az önkormányzati gazdasági társaságok által ellátott kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok együttes összegére 4,6 milliárdot biztosítanak. A városi közvilágítás biztosítása 550 milliót emészt fel, de például szabálytalan játszóterek felülvizsgálatára és elbontására idén 5 millió terveznek, külterületi vízkár és belvízvédelmi feladatokra 19,7 milliót, a Szentháromság utcai gesztenye fasor helyreállítására 9,25 milliót, de felülvizsgálják a parkolókat és a belvárosi rakodóhelyeket is néhány millió forintból.

Köznevelési és sport feladatokra 290 milliót terveznek

Sportegyesületek, sportrendezvények támogatására együttesen 176 milliót biztosítana a város, a kiemelten támogatott sportegyesületek között most először megjelent meg a női vízilabdacsapat (évi 10 millió forinttal), mellettük a férfi vízilabdacsapat 30 millió, a vízisport-egyesület 40 millió, a férfi kosárlabdacsapat 20 millió forint támogatásra számíthat, és ismét bekerülnek ebbe a körbe a tekézők is 15,3 millió forinttal. Mindezek mellett 50 millió forintos sportkeretet is létrehoz a közgyűlés, és kiemelt sportrendezvények támogatására is szánnak 6 milliót, míg az ifjúsági keret 3 millió forint lesz. Továbbra is támogatják az iskolai úszásoktatást, méghozzá 10 millióval. A kulturális célú működési kiadások tervezett összege 155 milliót tesz ki, amiből költenek turisztikai kiadványokra, támogatják a MASZK Egyesületet és a Jazz Napokat is, de a Nemzetiségek Házának üzemeltetésére is fordítanak forrásokat.

SZS20140130_botka_koltsegvetes_adozok_020

A szegedi regionális repülőtér fejlesztésére csaknem 27 millió forint előirányzat biztosítanának, míg az elővárosi vasút fejlesztésére csaknem 56,5 milliónyi előirányzat lett betervezve. Az előterjesztésben szerepel, hogy új igényként lépett fel egy hatástanulmány elkészítése, ami 30 millióba kerül. A lakásalapból a társasházi tulajdonrészek felújítási hozzájárulására csaknem 282,7 millió, míg az önkormányzati tulajdonú lakóépületek felújítási, tervezési és kivitelezési munkáira – ez elsősorban az üres lakások felújítását jelenti – 89 millió forintnyi előirányzatot tartalmaz a tervezet. A közgyűlést február 13-án 9 órára hívták össze, akkor fogadhatják el a város idei büdzséjét, addig azonban várhatóan több módosító indítványt benyújtanak a frakciók és képviselők, százmilliók átcsoportosítására téve javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.