Közélet

Czerván: 2010 óta folyamatosan bővül az agrárexport

Czerván: 2010 óta folyamatosan bővül az agrárexport

2015. február 26., csütörtök
Czerván: 2010 óta folyamatosan bővül az agrárexport

Az agrárexport 2010 óta folyamatosan növekszik, az elmúlt három évben a rekordszintet jelentő 8 milliárd euró körül alakult, idén pedig elérheti a megcélzott 10 milliárdot - mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten egy szakmai fórumon.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint Világgazdaság című gazdasági napilap konferenciáján az államtitkár arról beszélt, hogy 2010 óta folyamatosan nő a mezőgazdaság kibocsátása, amely 2014-ben várhatóan 2410 milliárd forint lesz. Tavaly az előző évekhez képest nőtt a mezőgazdaság hozzájárulása a GDP-hez. Kiemelte: a mezőgazdasági beruházások is jelentősen nőttek 2010-2013 között, és 2014. I-III. negyedévében elérték a 232,3 milliárd forintot, amely éves 16,9 százalékos növekedést jelez. 2014-ben jelentősen bővült a húsok, a húskészítmények, a tej, tejtermékek, a friss zöldségek, az ehető készítmények és a feldolgozott takarmányok kivitele - részletezte. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy tavaly közel 10 százalékkal emelkedett a szarvasmarha-létszám, valamint nőtt a sertés- és a baromfiállomány. Jelezte, hogy 2015-ben nő egyebek között a húsmarha (43 százalék), a gyümölcs (89 százalék), a rizs (63 százalék) támogatási kerete, új szegmensként pedig megjelenik a fehérjenövények támogatása 8,4 milliárd forinttal. Közölte továbbá, hogy az idei évben a nemzeti forrásból finanszírozott támogatások összege 77 milliárd forint lesz, amely 31 milliárd forinttal több az előző évi összeghez képest.

Czerván György

az idei feladatok között kiemelte a "Több munkahelyet a mezőgazdaságba!" program folytatását és megismertetését a termelőkkel, az állattenyésztés arányának növelését, az agrárfinanszírozás eszközrendszereinek erősítését, és az élelmiszerfogyasztásban a magyar termékek 80 százalék feletti arányának fenntartását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.