Közélet

Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett

Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett

2015. január 30., péntek
Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett

Zombor Gábor szerint szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett, az egészségügyért felelős államtitkár szerint azonban ha ilyen döntés születik, egyetlen nagy intézményre lenne szükség.

A politikus pénteken újságíróknak úgy fogalmazott, ahogy annak idején a felsőoktatási integrációnak is megvoltak a jól megmagyarázható okai, úgy jelenleg is szólnak érvek az önálló orvosegyetemek mellett. Ha Magyarországon az orvosegyetemek önállóságáról születik döntés, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal – mondta az államtitkár. Stratégiai cél a hazai orvosképzés fejlesztése, amely talán az egyetlen olyan, amelyet a világ összes országában feltétel nélkül elfogadnak. A magyar orvosképzés olyan kincs, amilyen "ritkán adatik" a világban folyó felsőoktatási versenyben – hangsúlyozta

Zombor Gábor

. A felsőoktatási szakemberek, rektorok, kormányzati szereplők bevonásával ez a kérdés nem sokára eldől – közölte az államtitkár.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.