Közélet

Pollmann Ferenc: Az Osztrák-Magyar Monarchia nem állt készen az első világháborúra

Pollmann Ferenc: Az Osztrák-Magyar Monarchia nem állt készen az első világháborúra

2015. január 25., vasárnap
Pollmann Ferenc: Az Osztrák-Magyar Monarchia nem állt készen az első világháborúra
opusztaszer_konferencia10_gs

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914 előtti háborús készülődéséről, illetve annak hiányosságairól tartott előadást a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa Ópusztaszeren az első világháborús emlékkonferencián.

"1914 nyarán, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia döntéshozói úgy döntöttek, hogy támadást indítanak Szerbia ellen, a Monarchia nem állt készen egy háborúra" - kezdte 'A Monarchia és a többiek – Barátok és ellenségek' című előadását

Pollmann Ferenc

a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A szakértő szerint nem voltak meg a feltételek a győzelemhez, és így nem szabad háborút indítani. Pollmann Ferenc megemlítette

Oskar Potiorek

, a Monarchia táborszernagyának tavaly nyilvánosságra került 1913-as levelét, melyben a háború kitörése előtt egy évvel a Monarchia már készült a háborúra, ami szerb történészek között azt a nézetett terjesztette el, hogy a Szarajevói merénylet csak ürügyként szolgált a háború kirobbantására. "A vita ugyan elült, de a kérdés fennáll: Készült-e háborúra az Osztrák-Magyar Monarchia 1913-ban?" - mondta a hadtörténész. Kiemelte, hogy mivel a korban még szárazföldi háborúk voltak a meghatározóak, ezért egy esetleges készülődésnél elengedhetetlennek számított a szomszédos országokkal való viszony felmérése. Pollmann Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország önállóan nem dönthetett háború indításáról, ez a Monarchia közös ügyei közé tartozott. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1914-ben nyolc országgal volt szomszédos, ebből kettő, Svájc és Lichtenstein hagyományosan semleges álláspontra helyezkedett a konfliktusokba, így háború szempontjából nem hangsúlyosak. Németország 1879, az oroszellenes Kettős Szövetség megkötése óta a Monarchia legstabilabb szövetségesének számított és ez a szövetség ki is tartott egészen 1918 végéig. Baráti ország volt továbbá Olaszország is, amely az 1882-ben megkötött franciaellenes olasz-osztrák-magyar-német Hármas Szövetség keretein belül került kapcsolatba a Monarchiával. Románia is a szövetséges államok közé tartozott, 1883-tól tagja volt a Hármas Szövetségnek.

Europe_1914_Shepherd

Európa országai 1914-ben.

Azonban az Osztrák-Magyar Monarchiát nem csak baráti országok övezték, közös határral rendelkezett a kor Európájának legnépesebb és legnagyobb területű országával, Oroszországgal, akivel egyértelműen ellenséges viszonyt ápolt, a magyar diplomácia a legfőbb külső fenyegetésként tekintett az észak-keleti szomszédra. Mindemellett a legfontosabb ellenfélnek Szerbia számított, a Monarchia érdekei szerint csak a déli szláv országgal hadakozott volna, azonban ezt nem lehetett kivitelezni Szerbia nagy testvére, fő szövetségese, Oroszország támadásának veszélye nélkül, így a Monarchiának, ha háborúzni akart Szerbiával, távol kellett tartania Oroszországot. Kis méretű állam a szintén szomszédos Montenegró, amely azonban Szerbiával fújt egy követ, így szintén az ellenfelek táborát erősítette. "Látszólag meg volt az egyensúly, a semleges Svájcot és Lichtensteint nem számítva három-három a szövetséges és ellenséges szomszéd államok aránya, azonban ez közelről sem egyenlő" - fejtette ki Pollmann Ferenc. Oroszország nagysága önmagában az ellenfelek felé billenti a mérleg nyelvét, azonban ennél súlyosabb gondot jelentett a látszólagos szövetségeseknél felmerülő megbízhatatlanság. Olaszország esetében feszültséget jelentettek a Monarchiával szembeni területi követelések, mint például az olaszok lakta Dél-Tirol vagy Isztria. A helyzetet bonyolította a tény, hogy az olaszok titkos egyezményt kötöttek Franciaországgal, valamint kijelentették, hogy nem hajlandóak háborúzni Angliával, mivel az angol flottával szemben nem lennének képesek megvédeni a hosszú olasz tengerpartot. Ezek mellett Olaszország felvetette egy orosz-olasz szövetség lehetőségét is, ami szintén rontott a Hármas Szövetségen belül uralkodó viszonyokon. A Monarchia szövetségesei közül a másik gyenge láncszem Románia volt, amelynek balkáni érdekeltségei és Erdélyre vonatkozó területi követelései mérgezték meg a viszonyt a két állam között.

opusztaszer_konferencia16_gs

Ha ezek tudatában nézzük meg a Monarchia helyzetét, gyakorlatilag hat számításba jövő szomszédjából csak egyre tudott támaszkodni egy esetleges konfliktusban, öten pedig könnyen ellene fordulhattak. Egyedül Németország számított biztos szövetségesnek, a többi szomszédos állam nyílt vagy rejtett ellenség volt. "Lehet-e ilyen helyzetben háborút kezdeni? Úgy gondolom a válasz kézenfekvő" - jelentette ki Pollmann Ferenc. "Láthatjuk, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia diplomáciai szempontból nem készítette elő a háborút, azonban katonailag sem készült fel, a Monarchia költött a legkevesebbet fegyverkezésre, elmaradt riválisaitól a korszakban" - fűzte hozzá. Tanulságként a szakértő azt vonta le, hogy a Potiorek-levélből kiinduló szerb történészeknek nincs igaza, a Monarchia nem készült háborúra 1914 előtt, a hadüzenet megküldése után a lassú mozgósítással pedig kevés előnyét is elvesztette. "1914 nyarán az Osztrák-Magyar Monarchia egy rossz döntés hozott, ami sok millió ember életébe került" - zárta gondolatait Pollmann Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.