Közélet

Intelligens Régió: A cél a megye iparosítása menedzser szemlélettel!

Intelligens Régió: A cél a megye iparosítása menedzser szemlélettel!

2015. január 30., péntek
Intelligens Régió: A cél a megye iparosítása menedzser szemlélettel!
feher_eva01_gs

Kulcskérdés a Széchenyi 2020 pályázati időszakra való felkészülés – jelentette ki Fehér Éva. Az IR Kft. célja, hogy a cégek mellett megyénk településeinek is segítséget nyújtson a beruházások előkészítéséhez, ami a szakember szerint elengedhetetlen a sikerhez.

Szeptemberre várható a pályázati dömping a jelenlegi információk szerint, ami jó hírnek is tekinthető

Fehér Éva

szerint, mert – ahogy az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott – így elegendő idő jut a felkészülésre a cégeknek, a települési és megyei önkormányzatoknak. „Össze kell gyűjtenie az érintetteknek azokat a fejlesztési elképzeléseket, amelyeket meg kívánnak valósítani a 2020-ig tartó európai uniós ciklusban. Ehhez jó alapot adhat az, amit cégünk felvállalt, nevezetesen hogy felmérjük, átvilágítjuk a cégeket, településeket, s ez választ ad arra, hogy milyen belső és külső erőforrásokat kell megmozgatni a fejlesztések kiajánlására. Ebből kiderül, hogy az adott településen milyen lehetőségek vannak az iparosítás vagy éppen a telephely-fejlesztési beruházások előkészítésére” – részletezte. Az átvilágításból kiderül az is, hogy a TOP, a GINOP, a VP és az EFOP irányok közül mely kiírásokon érdemes részt venni. Fontos megvizsgálni például, hogy van-e elhagyott üzem, termelésből kivont mezőgazdasági terület, amely barnamezős besorolású, vagy adott esetben a helyi rendeletben ipari területté nyilvánítható. „Ha ilyenek nincsenek, akkor megkeressük azokat a vállalkozásokat, amelyek elsősorban GINOP forrásaiból szeretnének telephelyet, üzemet, ipart létesíteni. Az IR Kft. azzal segítené a településeket, illetve a cégeket, hogy befektetési ajánlatot, üzleti tervet készít, ami szükséges a pályázatokhoz. A cél a megye iparosítása, ehhez azonban pontosan ismerni kell a kiindulási alapokat, és nem utolsó sorban szemléletváltásra is szükség van. Menedzserszemlélettel kell tekinteni a cégekre, településekre, ez az előrejutás alapja” – hangsúlyozta Fehér Éva. Megjegyezte, mivel őszre várható, hogy nagyobb számban megjelennek pályázatok, van még több mint fél év arra, hogy az építési tervdokumentációkat elkészítsék a vállalkozások, adott esetben a termelésből kivonják az önkormányzatok azokat a területeket, amelyet majd fel tudnak kínálni a cégeknek a betelepülésre, illetve arra is van idő, hogy elkészítsék az infrastrukturális- és üzleti terveket.

feher_eva02_gs

Az előző uniós ciklussal kapcsolatban Fehér Éva elmondta, tapasztalataik szerint nem volt jellemző, hogy előre felkészültek volna a települések vagy éppen a vállalatok a pályázatokra. Nehézségek voltak a kiírásoknál is, például az önerő és a biztosítékadási kötelezettség kapcsán. „Most mindenképpen készülni kell, hiszen olyan pályázatokat vár a hazai kiíró szervezet és Brüsszel egyaránt, amelyek megfelelően elő vannak készítve. Ha beruházásról, eszközbeszerzésről, innovációról van szó, akkor ahhoz megfelelő tervekkel kell rendelkezni, fel kell készülni pénzügyileg is, mivel másfajta pénzügyi rendszert vezetnek be. Online lesznek elérhetőek a kiírások és rövidül a rendelkezésre álló idő is. Csak olyanok lehetnek befutók, akiknek készen vannak az átgondolt, kidolgozott, megalapozott, és nem utolsósorban fenntartható terveik” – magyarázta a szakember. Az átvilágításról bővebben

ITT

olvashat, míg a pályázati kiírásokról

ITT

tájékozódhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.