Közélet

Gyertyák gyúltak a Dugonics téren a párizsi vérengzés áldozataiért + FOTÓK

Gyertyák gyúltak a Dugonics téren a párizsi vérengzés áldozataiért + FOTÓK

2015. január 10., szombat
Gyertyák gyúltak a Dugonics téren a párizsi vérengzés áldozataiért + FOTÓK
megemlekezes14_kf

Több mint száz ember gyújtott gyertyát a Dugonics téri Francia Kulturális Egyesület épületénél a Párizsban történt terrortámadás áldozatainak emlékére. Csernus Sándor, az egyesület elnöke szerint a Charlie Hebdo szerkesztősége a szólásszabadságban, nem a tekintélyben hitt.

Több mint száz ember sorakozott fel az Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesület épülete előtt, hogy egy szál gyertyával emlékezzen meg a párizsi terrortámadás áldozatai előtt.

Mint ismeretes

, szerda délelőtt két fegyveres tört be a Charlie Hebdo című francia hetilap szerkesztőségébe, ahol 12 embert, köztük a lap több neves karikaturistáját és publicistáját is megölték. Az utóbbi évek legkomolyabb mozgósításával, három napos hajtóvadászatot követően

semlegesítették az elkövetőket

a hatóságok. Azóta világszerte, így hazánk több nagyvárosában is utcára vonultak az emberek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az elhunytak iránt.

Muszlimok is áldozatai voltak a vérengzésnek

megemlekezes08_kf

Szombat délután számos civil, politikai és közéleti személyiség látogatott ki a kulturális egyesület megemlékezésére. A meggyilkolt sajtómunkatársak arcképe előtt gyertyát helyezett el többek között

Szabó Gábor

rektor,

Nagy Sándor

és

Solymos László

alpolgármesterek,

Kalmár Ferenc

KDNP-s,

Binszki József

DK-s,

Szentistványi István

LMP-s és

Kozma József

MSZP-s politikus is. "Úgy gondolom véleményt kell mondania és ki kell fejeznie a szolidaritását minden embernek, aki számára fontos a francia, az európai kultúra. Az áldozatok szimbólumai voltak ezen értékeknek, az újságírók pedig a sajtószabadság mártírjaivá váltak a szerdai vérengzésben. Általános európai értékeket ért támadás ezen a napon" - mondta el portálunknak

Csernus Sándor

, a szegedi Alliance Française elnöke. Immáron 25 esztendeje működik Szegeden a francia egyesület, vállalatai és egyeteme révén a város is sok szállal kötődik a francia kultúrához. "Jó látni, hogy az embereket ennyire összekovácsolják a történtek, és a megoldást is közösen kell megtalálnunk, együttműködve a muszlim közösségekkel. Hiszen ne feledjük: ennek a vérengzésnek muszlim áldozatai is vannak" - emelte ki Csernus Sándor, hozzátéve: az embereknek nem szabad az iszlámot összemosni a vallási fanatikusokkal. Jó példa erre az interneten terjedő kép, amely felhívja a figyelmet: a fegyveresek terroristák, a lelőtt rendőr pedig muszlim.

france-650_010915015044

"Ha összezavarodtál volna: ő egy terrorista, ő pedig egy muszlim" - olvasható a képen.

A szólásszabadságban, nem a tekintélyben hitt a Charlie Hebdo

"Az, amit a Charlie Hebdo képviselt, francia szellemiséggel érthető meg igazán. Közvetlen leszármazottjai ők a felvilágosodás radikalizmusának és képviselik az országban általános világi megközelítését az egyházaknak. Karikatúráik sokszor kegyetlenek voltak a katolikus egyházzal is, és minden politikussal pártállástól függetlenül. Hitük volt, hogy nem ismernek tekintélyt, hiszen az már a szólásszabadság korlátozása lenne" - mondta el a kulturális egyesület elnöke.

Eric Blin

francia tiszteletbeli konzul szerint az egész nyugati világot megrázták a Párizs szívében történtek. "Egy újságíró nem csak a saját véleményét mondja el, ahogy a karikaturista sem azt ábrázolja - ők az átlagemberek nézeteit hirdetik. Elfogadhatatlan dolog, hogy valaki fegyverrel hallgattassa el ezeket az embereket. Franciaországnak a legnagyobb feladata lesz, hogy továbblépjen aszerint, amiben hisz. Ezután is ki kell mondanunk azt, amit gondolunk, vitatkoznunk kell a másik emberrel, hiszen lehet neki is más véleménye. Nem hagyhatjuk, hogy belénk fojtsák a szót. Nagyon jólesett, hogy ilyen sokan eljöttek, mert úgy érzem: ők mind ezt a nézetet vallják" - mondta el a SZEGEDma kérdésére a tiszteletbeli konzul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.