Közélet

Fehérvári Tamás: Erősíteni kell ezeréves megyerendszerünk imázsát!

Fehérvári Tamás: Erősíteni kell ezeréves megyerendszerünk imázsát!

2015. január 14., szerda
Fehérvári Tamás: Erősíteni kell ezeréves megyerendszerünk imázsát!
fehervari_tamas_kakas_bela02_gs

Az ezeréves, tradicionális megyerendszer megerősítését nevezte fontos célnak Fehérvári Tamás MÖOSZ-elnök, aki szerint ez is szükséges ahhoz, hogy segíteni tudják a településeket a TOP-források hatékony lehívásában és felhasználásában.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke,

Fehérvári Tamás

is részt vett

a doni hősök előtt tisztelgő szegedi megemlékezésen

, majd

Kakas Bélával

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökével folytatott megbeszélést a MÖOSZ előtt álló feladatokról és kihívásokról. Az elkövetkező időszakban a megyei önkormányzatok legfontosabb feladatának Fehérvári Tamás azt nevezte, hogy minél több lehetőséghez juttassák a településeket az európai uniós források elérésében. „Ez nagyon összetett feladat, erre már készültek tervek, hiszen célunk, hogy minél több EU-s forráshoz juttassuk a megyék településeit. Ehhez az kell, hogy a megyék szerepét ne csak papíron lássuk a Területi Operatív Programok (TOP) esetén, hanem konkrétan legyenek feladataink, mely keretében szervezni és koordinálni tudjuk a helyhatóságok projektjeit, akár gazdaságélénkítéssel vagy a településfejlesztéssel kapcsolatosak” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

fehervari_tamas01_gs

A megyék már összegyűjtötték azokat az elképzeléseket és projekteket, amelyeket a települések és vállalkozások szeretnének megvalósítani. Most ezeknek a pontosítása, finomítása zajlik, s mindenki várja, hogy mikor nyílnak meg a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus forrásai. Az első EU-s források tavasszal lesznek elérhetőek a hírek szerint” – tájékoztatott Fehérvári. A tavaly Tolna Megyei Közgyűlés elnökévé is választott MÖOSZ-elnök úgy értékelte, hogy a megyék pozitív imázsát meg kell erősíteni, hiszen ezeréves, tradicionális berendezkedésről van szó. „Be kell bizonyítanunk, hogy jól tudunk élni a lehetőségeinkkel, jól tudjuk felhasználni a forrásokat és ténylegesen gyarapítani tudjuk a vidéket” – tette hozzá. A MÖOSZ elnöke emlékeztetett, a megyéktől számos feladatot elvettek, a korábbi intézményfenntartó funkció helyett a területfejlesztésre fókuszálnak a megyék, vagyis meg kell találniuk a kormányzat közreműködésével azt az irányt, hogy gazdaságilag és egyáltalán az élhetőség szempontjából fellendüljenek a települések.

fehervari_tamas_kakas_bela01_gs

„A szövetség azt tűzte ki célul, hogy megszilárdítsa a megyerendszer helyét, s ha lehet, akkor ezen apró lépésekben tágíthat is. Szeretnénk, hogy a döntéshozók lássák, ránk számíthatnak, és meg tudjuk oldani azokat a feladatokat, amelyeket a kormányzat ránk testál” – jelentette ki Fehérvári Tamás. Megjegyezte, átalakításokra nincs szükség, minden megyében megvan a politikai vezetés és a szükséges apparátus, ezt kell jól koordinálni, hogy egységes fellépéssel erősíthessék egymást. „Egy gondolattal, egy eszmei irányítással és egy célrendszerrel kell, hogy rendelkezzünk, mert ha széthúznunk, akkor ugyanis nem fogunk tudni előrelépni” – fűzte hozzá. A kormányzattal való szoros együttműködést is kulcskérdésnek nevezte Fehérvári. Mint elmondta, az év első hónapjaiban egyeztetések zajlanak azokkal a kormányzati szereplőkkel, akik a megyék jövőjét meghatározó kérdésekben is döntenek, hiszen a MÖOSZ azt szeretné, hogy minél többet tudjanak tenni az egyes megyei önkormányzatok, s azokon keresztül a településekért.

kakas_bela01_gs

„Menedzserszemléletre és innovatív gondolkodásra van szükség” – ezt Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnök hangsúlyozta megválasztási utáni

székfoglalójában

. Kiemelte, hogy teljesen új feladatra kell készen állnia a testületnek, mely Csongrád megye mind a 60 településének 419 ezer lakosáért dolgozik. Kakas Béla elmondta, amikor a fejlesztési irányokról van szó, nem szabad elfelejteni, megyénk hármas határzónával rendelkezik, hazánk délkeleti kapuja és azt sem, hogy az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, s a megyében található termálvízkincs is jelentős megújuló energiapotenciált hordoz. A közgyűlési elnök kiemelte, fontos, hogy Csongrád megye települései arányosan és racionálisan kapjanak lehetőséget a fejlődésükhöz, ehhez korrekt közgyűlési munkára van szükség, mert a megyerendszer mentőövet képes dobni a kistelepüléseknek, segíteni tudja fejlődésüket, felzárkózásukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.