Közélet

A vasárnapi zárva tartást bírálja az ellenzék a Tescónál zajló elbocsátások miatt

A vasárnapi zárva tartást bírálja az ellenzék a Tescónál zajló elbocsátások miatt

2015. január 12., hétfő
A vasárnapi zárva tartást bírálja az ellenzék a Tescónál zajló elbocsátások miatt
hangszeruzlet_bolt_zarva

Több ellenzéki párt is a március 15-étől hatályos vasárnapi zárva tartást bírálta arra reagálva, hogy a Tesco hétfőn bejelentette: 13 magyarországi üzletét bezárja, és felmond több mint 500 magyar munkavállalónak.

Lukács Zoltán

, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta: a Tescótól elbocsátott több mint 500 emberen kívül további 19 500 kereskedelmi dolgozó veszíti el hamarosan a munkahelyét "a korrupt Orbán-kormány miatt". Jelezte, a szocialista párt már a törvény elfogadása előtt figyelmeztetett, hogy szakmai szervezetek számításai szerint a kötelező vasárnapi zárva tartás miatt 20 ezer kereskedelmi dolgozó munkahelye szűnik meg, ám a kormánypártok ezt akkor tagadták. A Tesco elbocsátásai azonban világosan megmutatják, hogy a vasárnapi zárva tartás valóban tömeges elbocsátásokhoz vezet - közölte Lukács Zoltán, hozzátéve, hogy az MSZP, amint módja nyílik rá, azonnal eltörli a vasárnapi zárva tartásról szóló jogszabályt.

Varju László

, a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló független országgyűlési képviselő is arról írt közleményében, hogy "máris itt vannak a vasárnapi boltbezárás áldozatai". Szerinte a vasárnapi boltbezárás önmagában is 30 ezer munkahelyet veszélyeztet, ezt csak tetézi a többi káros intézkedés és különadó. A DK véleménye szerint "az oligarchaérdekeket kiszolgáló, állampolgáraival nem törődő" Orbán-kormány akaratát csak egy népszavazáson lehet végleg lesöpörni, ezért annak elindítását a DK már kezdeményezte is a napokban - közölte Varju László.

Mach Péter

, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja, önkormányzati képviselő közleményében azt a kérdést tette fel a kormánynak, miért nem törődött azzal, hogy a hipermarketeket érintő szabályozás elbocsátásokkal jár. "Kik vannak többen: a munkájukból élő dolgozók vagy a CBA-lánc tulajdonosai?" - kérdezte. Mach Péter hozzátette: az elbocsátottaknak legfeljebb három hónapig jár a munkanélküli segély, a legrövidebb ideig az egész Európai Unióban, ha pedig nem sikerül új munkahelyet találniuk, jön a közmunka és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás "monoton váltakozása".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.