Közélet

DK: semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét

DK: semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét

2014. december 21., vasárnap
DK: semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét
iskola_tanulas

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint semmi sem garantálja, hogy a pedagógusok fizetése megőrzi értékét.

Arató Gergely

, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány a jövő évi költségvetésben elválasztja a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok fizetését a mindenkori minimálbértől. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre esetleg emelkedne a minimálbér, a pedagógusok fizetése akkor sem fog emelkedni - fejtette ki. Hozzátette: a tanárok ezzel éves szinten akár 60-70 ezer forinttal kevesebbet fognak kapni jövőre az államtól. Arató Gergely véleménye szerint a kormány ezzel minden pedagógusoknak tett korábbi ígéretét megszegte, üres hazugsággá téve a pedagógusi életpálya-modellt. A DK felszólítja a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a pedagógusok jelentős bércsökkentését eredményező intézkedést - közölte. Az elmúlt napokban a Nemzeti Pedagógus Kar, és több neves középiskola igazgatója nyilvánosan kérte, hogy az előterjesztők és a döntéshozók vonják vissza a költségvetést megalapozó törvény azon pontját, amely megszünteti a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. Az előterjesztést végül hétfőn ezzel a ponttal együtt fogadták el.

Czunyiné Bertalan Judit

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerdán az MTI-nek azt mondta, a pedagógus életpálya és a hozzá kapcsolódó keresettöbblet fedezete egyaránt rendelkezésre áll a jövő évi költségvetésben, minden ellenkező ellenzéki felvetéssel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.