Közélet

Csongrád megye védelmi feladatait vették számba + FOTÓK

Csongrád megye védelmi feladatait vették számba + FOTÓK

2014. december 2., kedd
Csongrád megye védelmi feladatait vették számba + FOTÓK
kataszrofavedelmi_tajekoztato12_gs

„A védekezés leghatékonyabb módja, ha megelőzzük a bajt” - jelentette ki Juhász Tünde kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke azon a tájékoztatón, amelyen megyénk veszélyforrásairól és az arra adott intézkedésekről tájékoztatták a települések vezetőit a megyeházán.

„A helyhatósági választások után számos településen új vezető foglalta el a polgármesteri széket, s számukra, mint a helyi védelmi bizottságok elnökeinek tartottunk tájékoztatót, ami kimondottan a tél elején indokolt” – jelentette ki

Juhász Tünde

kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Úgy értékelte, a településekkel jó a kapcsolat, és a védelmi bizottság is példaértékűen látja el feladatait. „A védekezés leghatékonyabb módja, ha megelőzzük a bajt, felkészültnek lennünk nemcsak lehet, hanem kötelező is” – szögezte le a kormánymegbízott a rendezvény megnyitóján. Juhász Tünde emlékeztetett, ahhoz, hogy a védelmi helyzetekben megalapozott döntések szülessenek, olajozottan működő szervezetrendszerre van szükség, mely a kellő módon tud beavatkozni. A megyei védelmi bizottság elnöke elmondta azt is, hogy csak az állampolgárok és védelmi szervezetek, így például a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség, az önkéntesek és civilek, az egészségügyi szervek és a meteorológiai szolgálat, az erre a célra létrehozott köztestületek és önkormányzatok együttes igyekezete viheti sikerre a védekezést.

Szatmári Imre

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a hidrológiai veszélyekre készítették fel a települések vezetőit, így például az ár- és belvízhelyzetről adtak tájékoztatót, illetve a rendkívüli téli időjárással kapcsolatos felkészítés zajlott. „Iparilag is eléggé veszélyeztetett megyénk, szénhidrogén kitermelésben országosan egyedülálló Csongrád megye. A földgáz tekintetében a hazai kitermelés és feldolgozás 47,5%-os arányban történik itt, míg a kőolaj esetében 65%-ról beszélhetünk” – ismertette Szatmári Imre. Hozzátette, jelentős a tranzitforgalom is, Dél-Európa irányába veszélyes áruszállítás is zajlik, amire mind a röszkei mind a nagylaki határátkelőhelyen nagy figyelmet fordítanak.

kataszrofavedelmi_tajekoztato14_gs

A téli felkészüléssel kapcsolatban Szatmári Imre elmondta, a szemlék és felkészítések már megtörténtek azoknál a szerveknél, amelyek részt vesznek az esetleges kárelhárításban. A tűzoltóezredes emlékeztetett, az év eleji rendkívüli hóhelyzetkor a katasztrófavédelem Mórahalom, Ásotthalom, Bordány és Zákányszék avatkozott be, illetve sok kamion rekedt hazánkban, a sofőrök ellátása alapvetően települési feladat volt, melyben a védelmi igazgatás szereplői is közreműködtek.

Az állomány felkészülten várja a telet

Csongrád megyében a katasztrófavédelem azonnal bevethető állománnyal rendelkeznek, 360 embert képesek mozgósítani több mint 30 eszközzel. Önkéntes mentőcsoportok is segítik a munkát, a Maros Mentőcsoport például 3 órán belül képesek segítséget nyújtani, továbbá hét járási mentőszervezettel is együtt dolgoznak, 220 fős létszámmal. Ezeken kívül mind a 28 veszélyeztetettnek besorolt Csongrád megyei településen működik mentőszervezete a katasztrófavédelemnek, összességében több mint 500 főt tudnak mozgatni szükség esetén. Két cég is önkéntes mentőszervezetet hozott létre, a Tisza Voltán Zrt. és a Délút Kft. Szatmári Imre kérdésünkre elmondta, éves költségvetésük 150%-át, több mint 300 millió forintot kaptak idén a főigazgatóságtól eszközbeszerzésre. Kaptak többek között új tűzoltójárműveket, felújítottak tűzoltó laktanyát, Kisteleken és Ruzsán új egységet hoztak létre, továbbá szivattyúkkal, vegyi mentesítésre alkalmas eszközökkel, védőfelszerelésekkel gyarapodott a katasztrófavédelem eszközparkja megyénkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.