Közélet

Basescu szerint elnöki tevékenysége után "vesszőt, nem pedig pontot kell tenni"

Basescu szerint elnöki tevékenysége után "vesszőt, nem pedig pontot kell tenni"

2014. december 20., szombat
Basescu szerint elnöki tevékenysége után "vesszőt, nem pedig pontot kell tenni"

Az elnöki hivatalból vasárnap távozó Traian Basescu román államfő szerint utódjának egy biztonságos, a teljes európai uniós integrációhoz közel álló jogállamot ad át, akinek "vesszőt, nem pedig pontot" kell tennie az ő tízéves tevékenysége után.

Basescu

szombaton utolsó elnöki sajtóértekezletén az ország helyzetét értékelve úgy vélekedett: utódjának,

Klaus Iohannis

megválasztott államfőnek nem kell mindent elölről kezdenie, hanem a meglévő törvények és intézmények hatékonyságát személycserékkel és új célkitűzések megfogalmazásával kell javítania. Basescu szerint Románia ma egy biztonságos ország, amely mandátumának tíz éve alatt NATO-tagállamból, "megbízható NATO-tagállammá" lépett elő és biztonságot "nemcsak fogyasztó, hanem szolgáltató" országként számíthat szövetségesei, elsősorban az Egyesült Államok támogatására. Úgy vélte: Romániát nem fenyegeti orosz invázió, vagy egy Moszkvában kidolgozott esetleges destabilizálási terv, mert az országba telepített rakétavédelmi rendszer, az amerikai katonák folyamatos jelenléte és a román hadsereg háborús övezetekben szerzett tapasztalata megvédi az országot a "keleti szomszéd agresszivitásától". Basescu felidézte, hogy Románia 2007-ben, az ő első mandátuma idején vált az Európai Unió tagjává és azóta sikerült integrálódnia az uniós munkaerőpiacba, és teljesítenie az euró bevezetésének technikai feltételeit. Úgy vélte, reális célkitűzés, hogy Románia 2019-től az euró-zóna részévé váljon, és az ország arra is készen áll, hogy felvegyék a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe. A távozó államfő a jogállamiság megteremtését, az igazságszolgáltatás és korrupció elleni küzdelemben elért eredményeket nevezte tízéves tevékenysége legfontosabb eredményének. Rámutatott: a bírák és ügyészek bátrabbak lettek, megértették, hogy a törvények betartását a politikusokon is számon kell kérni. Basescu azt mondta: nagy elégtétel számára, hogy a novemberi elnökválasztás óta már az "öreg szociáldemokraták" is a jogállam megerősítéséről szónokolnak. Újságírói kérdésre válaszolva Basescu azt mondta, a védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártnál lesz egy irodája, nem fog eltűnni a politika színpadáról, de nem vágyik a miniszterelnöki tisztségre. Legnagyobb kudarcának az egyéni választókerületes rendszer felemás bevezetését nevezte, és azt is elismerte, hogy melléfogott egy-egy fontos tisztségviselő kinevezésénél. Iohannis összeférhetetlenségi ügyéről úgy vélekedett: az ellene folyó pernek semmilyen hatása nem lehet mandátumára, mert az államfőt csak árulás, vagy alkotmánysértés esetén lehet leváltani. A novemberben megválasztott Klaus Iohannis vasárnap teszi le a hivatali esküt a román parlamentben és kezdi meg ötéves elnöki mandátumát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.