Közélet

Tovább bővül a „Nyitott bíróság” program Szegeden

Tovább bővül a „Nyitott bíróság” program Szegeden

2014. november 4., kedd
Tovább bővül a „Nyitott bíróság” program Szegeden
nyíltítélőtábla

A Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék 2012 óta működteti sikeres „Nyitott bíróság” programját öt szegedi székhelyű középiskola, a Deák Ferenc Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a Tömörkény István Gimnázium részvételével. A program keretében a bíróságok dolgozói, bírák, titkárok, ügyintézők keresik fel a középiskolákat, ahol tematikus előadások keretében mutatják be a szervezetet, valamint az egyes jogterületek diákokat is érintő problémáit. Emellett perszimulációt és tárgyaláslátogatást biztosítanak a középiskolások részére.

A programhoz november harmadikától a Csongrád Megyei Főügyészség is csatlakozik, amely egy sajátos, és új területet nyit meg a programban résztvevő diákok számára kiszélesítve az együttműködési megállapodás biztosította kereteket. Az együttműködési megállapodás aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke elmondta: a tavalyi esztendőben országosan közel 32.000 középiskolás diákhoz jutott el a program, amelyben Szeged kimagasló eredményeket tudhat maga mögött, köszönhetően a Szegedi Ítélőtábla és a Szegedi Törvényszék sikeres együttműködésének is. Kiemelte, hogy a „Nyitott bíróság” program évadnyitó sajtótájékoztatóval egybekötött értékelése óta került bemutatásra a 12 dühös ember színházi produkció, amelyet a felgyorsult világhoz, és internethez szokott középiskolások is érdeklődéssel és vastapssal fogadtak. A Csongrád Megyei Főügyészség programba történő belépését kifejezetten hasznosnak, hiszen egy új hivatásrend képviselőit, munkamódszerét és szervezetét is megismerhetik általa a diákok. Az elnök kiemelte, az együttműködési megállapodás mai kiszélesítése csak egy állomás, hiszen a törvényszék tárgyalásokat folytat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal, akik a jövőben bűn-, és baleset-megelőzési programjaikkal is kapcsolódni fognak a „Nyitott bíróság” programhoz. Bejelentette továbbá, hogy a Szegedi Törvényszék kezdeményezte a vidéki járásbíróságok területén működő középiskolákkal való kapcsolatfelvételt annak érdekében, hogy a nem szegedi székhelyű középiskolák diákjaihoz is eljuttassák a programot, amelyben kimagasló szerep jut a járásbírósági dolgozóknak.

Kopasz Zsolt

, a Csongrád Megyei Főügyészség megbízott főügyésze üdvözölte a programba történő belépés lehetőségét és kiemelte, hogy az ügyészség is fontosnak tartja, hogy ez a korosztály minél inkább tudatos és jogkövető magatartást tanúsítson, és szembesüljön azzal, hogy bizonyos döntései életreszóló következményekkel járhatnak. A programban résztvevő kollégák segítségével a középiskolás diákok bepillantást nyerhetnek az ügyészségi szervezet működésébe, perszimulációs tárgyalás keretében pedig szembesülhetnek azzal, milyen következményekkel is járhat belekeveredni egy bűncselekmény elkövetésébe.

Gál Béla

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója elmondta, a program két szempontból is hasznos. Egyrészt a diákok számára elérhetővé teszi a mindennapi életben szükséges és elengedhetetlen ismereteket. Másrészt a programban nem csak a jogkövetésre nevelés jelentőségét tartja kiemelkedőnek, hanem azt is, hogy a továbbtanulás előtt állók megismerkedhetnek a jogászi pálya és a jogászi hivatásrendek működésével.

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Szegedi Ítélőtáblán zajlott programokból kiemelte, hogy a középiskolás diákok kimagasló érdeklődést tanúsítottak az ítélőtábla épületének megismerése iránt is. Így a program hagyományos elemei között az ítélőtábla előzetesen egyeztetett időpontokban biztosít minden programban résztvevő középiskolák számára szervezett épületlátogatást a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.