Közélet

Hamarosan a vádlottak padján az egykori FŐSZER-vezér

Hamarosan a vádlottak padján az egykori FŐSZER-vezér

2014. november 6., csütörtök
Hamarosan a vádlottak padján az egykori FŐSZER-vezér
szabo_balint01_gs

„Egykor az év üzletemberének is megválasztották a FŐSZER-vezért, aki a Szegedi Járásbíróságon a vádlottak padjára fog ülni hamarosan” – közölte károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő Szabó Bálint sajtótájékoztatóján.

100 károsult, 1 milliárd forint kár – így összegezte

Szabó Bálint

, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a FŐSZER-Electric Zrt., később BAUTROM Zrt. ügyét, ami szerinte kísértetiesen hasonlít a Szeviép-ügyhöz. Szabó ügyészségi iratra hivatkozva elmondta,

L. J.

korábbi szegedi üzletember a hitelezők megkárosításával elkövetett csődbüntett elkövetésének alapos gyanúja miatt fog a Szegedi Járásbíróságon a vádlottak padjára fog ülni. Az ügyészség a vádiratot október végén küldte meg a járásbíróságnak, tárgyalási időpont még nincs kitűzve.

Presztízs Díj, Az év vállalkozása, Az év üzletembere – csak három elismerés, amit L. J.-nek ítéltek meg. „Ha egy üzletembernek akkor van felelősségvállalása, amikor aktívan üzletemberként tevékenykedik, akkor van neki akkor is, amikor a cégét csődbe viszi és alvállalkozókat nem fizet ki” – jegyezte meg Szabó Bálint. Elmondta, az általa képviselt mintegy húsz alvállalkozó tekintetében 3-400 ezer forintos és 122 milliós követelés egyaránt szerepel, összességében 300 millió forinttal tartozik a cég ügyfeleinek.

szabo_balint02_gs

A FŐSZER-Electric Zrt. ügyét a Szeviépéhez hasonlította Szabó Bálint, hiszen adott egy ütemesen fejlődő építőipari cég, mely arról dönt, hogy a cégből kiválik egy másik, amely az ingatlanvagyont kezeli a továbbiakban, s az eredeti cég kizárólag az építőipari tevékenységre koncentrál. Ezt követően csődbe megy az építőipari Zrt. és 1 milliárd forintos kárt okoz közel 100 hitelezőjének, míg az ingatlanhasznosítással foglalkozó cég a mai napig tovább működik. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője közölte, az elmúlt 5 esztendőben fél milliárdos árbevételre tett szert az említett cég, és százmilliós nettó nyereséget ért el. „Azt látjuk, közel sem arról van szó, mint amit egy csőd jelentene, hiszen a cég mögött álló tulajdonosi kör vígan, hatalmas vagyonnal éli tovább az életét, miközben Szegedtől Kisvárdáig, Dunavecsétől egészen Szombathelyig alvállalkozók mentek vagy mennek tönkre” – jegyezte meg Szabó Bálint. Szegeden egyébként az 1-es villamosvonal építésénél működött közre a FŐSZER, de alapvetően nem helyi beruházásai voltak. A FŐSZER 1991-ben még Kft.-ként alakult, 2006-ban lett belőle részvénytársaság, onnantól FŐSZER-Electric Zrt. néven működött, mintegy százötven főt foglalkoztatott. 2011-ben hitelezőinek egymilliárd forinttal tartozott már, a Fővárosi Bíróság 2011 szeptember végén rendelte el a BAUTROM Zrt. felszámolását. A járásbíróságot arra kérte Szabó Bálint, hozzák nyilvánosságra, történt-e vagyonzárolás, vagy egyéb olyan intézkedés, ami az alvállalkozók kártalanítását biztosíthatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.