Közélet

Köztér-megújítási nívódíjat kapott Szeged

Köztér-megújítási nívódíjat kapott Szeged

2014. október 9., csütörtök
Köztér-megújítási nívódíjat kapott Szeged
dugonics_ter05_gs

Köztér-megújítási nívódíjat adományozott a szegedi önkormányzatnak a Dugonics tér rekonstrukciójáért a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (az UNESCO műemlékvédelmi szervezete) magyar tagozata. Az ezt tanúsító emlékplakettet csütörtökön avatta föl Botka László (MSZP) polgármester.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a szegedi Dugonics teret és környékét uniós támogatással mintegy 2,3 milliárd forintos összköltséggel újította föl a szegedi önkormányzat. A 2013 tavaszára befejeződött beruházás során mintegy 13 ezer négyzetméteren cserélték ki a terek, utcák burkolatát, a

Dugonics András

(1740-1818) piarista szerzetest, írót, egyetemi tanárt ábrázoló szobor körül megnövekedett a zöldfelület, új utcabútorokat és kerékpártámaszokat helyeztek ki, és korszerűsítették a közvilágítást. A felújítást után az érintett utcákon, tereken részben vagy teljesen korlátozták a gépjárműforgalmat. A fejlesztés másik elemeként megújult az egyetem új klinikai tömbjének környezete is, és a területet bekapcsolták a tömegközlekedésbe - tette hozzá. A polgármester szerint a választási kampányban "álvita" alakult ki arról, hogy érdemes-e uniós forrásokat városrehabilitációra fordítani.

Botka László

hangsúlyozta: az elmúlt években befejeződött hasonló szegedi fejlesztéseknél elsődleges szempont volt a munkahelyteremtés. A Dugonics tér megújítása is azzal a feltétellel kapott hetvenszázalékos uniós támogatást, hogy magántőkéből megépül a négycsillagos Art Hotel Szeged, amely mintegy száz embernek ad munkát. A városközpont megújítása emellett a turizmus erősödését is segíti. Szeged ismét bekerült az ország tíz legvonzóbb idegenforgalmi célpontja közé, a városban több ezer család él a turizmusból és vendéglátásból - mondta a szocialista politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.