Közélet

Iszapömlés - A Jobbik a felelősök mielőbbi megbüntetését követeli

Iszapömlés - A Jobbik a felelősök mielőbbi megbüntetését követeli

2014. október 4., szombat
Iszapömlés - A Jobbik a felelősök mielőbbi megbüntetését követeli

A Jobbik a vörösiszap-katasztrófa felelőseinek "mielőbbi, elrettentő erejű" büntetését követeli, valamint az állam helytállását a károsultaknak megítélt kártérítésért.

Kepli Lajos

, a párt országgyűlési képviselője szombaton, a baleset negyedik évfordulóján közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben követeli még, hogy az állam vállalja át a folyamatban lévő perek illetékeit. Emellett a politikus teljes igazságszolgáltatást szorgalmaz. "Követeljük a hatályos büntető- és polgári eljárásjogi szabályok felülvizsgálatát, hogy ne kelljen hosszú éveket várni az ítéletre és a kártérítési összegekre" - olvasható közleményében. Mint írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy "miközben több család szeretteit gyászolja, miközben Devecserben egy teljes városrész semmisült meg, emberek százai futnak ma is az igazuk után, többen bírósági ítélettel a zsebükben, de hiába". Közlése szerint a Jobbik által kezdeményezett és végigvitt vizsgálóbizottság a mai napig az egyetlen hivatalos testület, amely okokat és felelősöket nevezett meg jelentésében. Hozzátette: a felelősök közül a Mal Zrt. azóta felszámolás alatt van, a károsultak hiába várnak jogerősen megítélt pénzükre, azt a cég vagyona nem fogja fedezni, hisz minden bank és pénzintézet, de még a felszámoló maga is előrébb van a követelések listáján, mint a vétlen károsultak. "Mindeközben a személyi, büntetőjogi felelősséggel megvádolt egykori tulajdonos a társaság általuk fillérekért kiprivatizált egykori üdülőjében tengeti napjait bármiféle retorzió nélkül" - írta Kepli Lajos. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én Kolontár községnél átszakadt a timföldgyár X-es számú zagytározójának gátja, a kizúduló vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz helybeli lakos meghalt, több mint kétszázan megsérültek, és több száz épület lakhatatlanná vált. A gátszakadás miatt számos polgári per indult, továbbá halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt vádat emeltek a cég vezetői és alkalmazottai ellen, a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel. A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg két, a vörösiszapömlés miatt a Mal Zrt. ellen indított perben tucatnyi károsultnak. A szóbeli indoklás szerint az alperes Mal Zrt. mint veszélyes üzem köteles helytállni a négy évvel ezelőtti katasztrófáért, az ajkai gyártelep X-es vörösiszap-tározójának átszakadásáért, amellyel megsértették a környéken lakó felperes magánszemélyek emberi méltósághoz, egészséges környezethez és testi épséghez fűződő jogait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.