Közélet

A belvárosban is drasztikusan csökkentenék az önkormányzati bérlemények díját + FOTÓK

A belvárosban is drasztikusan csökkentenék az önkormányzati bérlemények díját + FOTÓK

2014. szeptember 12., péntek
A belvárosban is drasztikusan csökkentenék az önkormányzati bérlemények díját + FOTÓK
lakossagi_forum03_gs

Szeged belvárosának szépségéért tett a legtöbbet az eddigi városvezetés, éppen ideje azonban, hogy az itt élő emberek valódi problémáival is foglalkozzanak - hangzott el a csütörtök este tartott lakossági fórumon, ahol Kothencz János polgármesterjelölt és Magyar László, a városrész önkormányzati képviselőjelöltje hallgatta meg a helyi lakosok felvetéseit.

Szeged szívében élve az ember mindennap elsétálhat a város nevezetességei mellett, a belváros pezsgő, mozgalmas élete hétköznapjainak részét képezi. Az ide látogató turisták gyönyörködhetnek a felújított terekben, a modern villamosban és a kulturális sokszínűségben, a helyi lakosok hétköznapi problémáinak sokasága azonban rejtve marad az avatatlan szemek elől.

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt

Magyar Lászlóval

, Belváros önkormányzati képviselőjelöltjével egy újfajta politikai nézetet szorgalmaz, amely nem a kívülállók, hanem az itt élők szemével láttatná városunkat. A városrészben tartott lakossági fóruma során - melyen az IKV Zrt. vezérigazgatója,

Nagy Ferenc

is jelen volt - az itteniek elképzeléseit, gondjait gyűjtötték össze.

Gondot okoz a rossz csatornázás és a nyilvános vécék hiánya

Magyar László a fórumon hangsúlyozta: nem politikusként, hanem szegedi emberekként állnak most itt, így nem is pártpolitikai érdekek hajtják őket, hanem egyszerűen az, hogy jobbá tehessék környezetüket és az itt élő emberek hétköznapjait. "A belváros több szempontból is különleges helyzetben van, hiszen itt található a város nevezetességeinek színe-java, melyek még nagyobb felelősséget tesznek a városrész képviselőinek vállára. Szeged jelképei ezek, melyeket mindannyiunk felelőssége megőrizni. Sok belvárosi házban pedig családok több generációja is leélte már életét egy kívülről pompás, belülről azonban elavult és balesetveszélyes házban" - emelte ki a képviselő. Kothencz János programjának sarkalatos pontja az épületek műszaki állapotának felújítása, amely jónéhány belvárosi, polgári jellegű lakásra is ráférne már. A városrészben készített felmérés alapján az itt élők ezt igényelték leginkább, míg a második helyen az önkormányzati bérlemények díjának csökkentése állt. Magyar László kielemten kezelné ezen problémákat, melynek szellemében már egyeztetéseket folytattak az IKV vezetőségével. "Mi nem csak október 12-ig, de sokkal tovább gondolkodunk azért, hogy a belvárosban is az itt élő emberekről, és ne csak a turistákról szóljon minden" - tette hozzá.

Kilencvenéves kora ellenére is eljött a fórumra a Feketesas utcában élő hölgy, aki a lakóépületének rendkívül rossz állapotára panaszkodott. A belvárosi utca rendkívül népszerű az egyetemisták és külföldi cserediákok között, akik - mivel ideiglenes lakhelyük csupán - nem is vigyáznak kellőképp a lakásokra. Gyakori az éjszakai hangoskodás, randalírozás itt, amit idős kora miatt kénytelen tolerálni - elköltözni már nem szeretne sehová. Problémaként említették a nyilvános illemhelyek hiányát is, így a szükség kényszere illegalitásba, illetve egy eldugottabb bokor mögé hajtja az itt sétáló embert. Bizonyos területeken egy nagyobb esőzés után szinte csak csónakkal lehet közlekedni, amely csatornázási gondokat feltételez - hangzott el a fórumon.

Olcsóbb önkormányzati bérleményeket!

"A jelenlegi városvezetés a belvároson keresztül szerette volna reprezentálni Szeged értékeit. Külsőségeiben valóban egy európai színvonalú, szemet gyönyörködtető ékszerdoboz ez, amely azonban sajnos egyre jobban kiüresedik, az itt élő emberek gondjaival ugyanis senki sem törődik" - hangsúlyozta Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt szerint a rossz műszaki állapotú épületek mellett nagy gondot jelent az önkormányzati tulajdonú lakások rendkívül magas bérleti díja is, melyek sokszor már a piacon lévő ingatlanok áraival vetekednek. Programjában - melyet a közeljövőben minden ember postaládájába eljuttat majd - az önkormányzati bérlemények árának drasztikus csökkentését is kihangsúlyozta a polgármesterjelölt. Hozzátette: sajnos ez nem egyedül az IKV-n múlik, mert hiába teszi a dolgát kiválóan Nagy Ferenc vezérigazgató, ha a városvezetés nem biztosít számára megfelelő mozgásteret. "Koránt sincs akkora szabadsága egy önkormányzati cégnek, mint azt gondolnánk, és sajnos nehéz kompromisszumot kötni egy olyan városvezetéssel, amely például a beteg gyermekekkel foglalkozó GEMMA egyesülete felé sem segítő kézzel, hanem számonkérően fordul" - tette hozzá Kothencz János. A polgármesterjelölt tudatosítani próbálta a jelenlévőkben: a mostani városvezetés nem képes a problémák orvoslására, egyszerűen azért, mert nincs mögöttük semminemű anyagi fedezet. "Egy illúzió csupán, amit Botka László és csapata kínál az itt élőknek, hiszen nincs már mögöttük kormány, pártjuk szétesőben van, saját magukat sem képesek eltartani már. Ők az elmúlt évek értékeivel egyetemben a múltat képviselik csupán, valódi előremutató irányt mi képviselünk, hiszen mögöttünk egy 2/3-os többségű kormány sorakozik fel. Azt hiszem jól érzékelhető, hogy a kettő közül melyiknek van nagyobb esélye megvalósítani mindazt, amire az itt élők vágynak" - hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.