Közélet

Ferenc pápa a kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott

Ferenc pápa a kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott

2014. szeptember 21., vasárnap
Ferenc pápa a kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott

Az egykori ateista és egyházellenes kommunista rezsim okozta szenvedést elevenítették fel Ferenc pápa vasárnapi albániai látogatásán.

A hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, ortodoxok, katolikusok, evangélikusok, zsidók és a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik vezetőivel találkozott

Ferenc pápa

a tiranai katolikus egyetemen. "Albánia tanúja volt annak, milyen erőszakot, milyen tragédiákat idézhet elő, amikor Istent kényszerrel kizárják az emberek és a közösségek életéből. Amikor egy ideológia nevében ki akarják zárni Istent a társadalomból (...) az oda vezet, hogy az emberek hamarosan elveszítik önmagukat" - fogalmazott Ferenc pápa. Az egyházfő, aki az országba való megérkezésekor mondott első beszédében a vallások közötti együttélés példájának nevezte Albániát, hangsúlyozta, hogy a világ számos részén ma is intolerancia uralkodik a más vallási nézeteket vallókkal szemben. "A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! - hangoztatta Ferenc pápa. Kijelentette: "Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes". Az egyházfő a vallásokat együttműködésre is buzdította az egyre szélesebb szociális igazságosság, a minden társadalmi réteget átfogó gazdasági fejlődés megteremtése érdekében. Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról. A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves

Ernest Simoni atyát

, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja. Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.

Federico Lombardi

szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy a Teréz-anyáról elnevezett tiranai téren vasárnap délben 250-300 ezres tömeg vett részt a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, közöttük muzulmánok és ortodoxok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.