Közélet

Balog Zoltán Szegeden: A magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresni + FOTÓK

Balog Zoltán Szegeden: A magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresni + FOTÓK

2014. szeptember 28., vasárnap
Balog Zoltán Szegeden: A magyarországi cigányságnak szövetségeseket kell keresni + FOTÓK
krsz_tanevnyito24_gs

Az egyén felelősségére és a közösségi szellem fontosságára hívta fel a figyelmet a szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Idén már a negyedik tanévét kezdi meg az öt magyar szakkollégium.

Negyedik tanévét kezdte meg szeptemberben az öt hazai roma szakkollégium - 2011-ben Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon, ahol több mint hetven, nagyrészt roma fiatal részvételével indulhatott el az Európában is egyedülálló kezdeményezés. Egy évvel később, 2012-ben itt Szegeden is megkezdhette működését a szakkollégium, napjainkban pedig az öt intézményben több mint 140 fiatal kezdheti meg tanulmányait - mondta el a nyitóünnepségen

Makkai László

, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke. "Tevékenységünk jóval túlmutat eredeti célunkon: az elmúlt időszakban a szakkollégium tanulói több mint ezer középiskolást látogattak meg, jól működő kapcsolati hálót alakítottak ki az intézmények között" - hangsúlyozta. Az elkövetkező két nap legfontosabb üzenete a konferencia egyik fő motívuma is egyben: áldozatból felelőssé válni - hangsúlyozta a megnyitón

Balog Zoltán

. Az emberi erőforrások minisztere szerint a cigányság és a magyarság közös jövője is azon múlik, hogy együtt, egymást segítve járják be ezt az utat. Már a roma szakkollégium ötlete is óriási előrelépést jelentett ebben, hiszen a megalapításért valódi keresztény-közi összefogás született. "Nem tudok még egy olyan keresztény felekezetek közötti összefogásról, mint amit a szakkollégium ötlete szült. Ehhez hasonló összefogás a cél a közös múlttal és kulturális gyökerekkel bíró cigányság és magyarság között" - tette hozzá a miniszter. Ez azonban nem pusztán az állam felelőssége, hanem az állampolgárok emberiességének, nyitottságának a záloga: "Elsősorban rajtad, rajtatok múlik" - idézte a konferencia mottóját a politikus.

Balog Zoltán szerint rendkívül fontos a magyarországi cigányság önszerveződése, önképviselete is, hogy saját érdekeiket eredményesen képviselhessék. Ez az egyik legfontosabb feladata a roma szakkollégium tanulóinak is - tette hozzá. "A hazai cigányságnak szövetségeseket kell keresni, melyre jó partnerek lehetnek az egyházak. Ebben az ügyben a keresztény egyházak szerencsére jóval előrébb vannak, mint 10-20 évvel ezelőtt" - emelte ki a miniszter. "A cigány emberek számítanak rátok, mind szakmai, mind pedig szellemi támaszként szolgáltok a számukra" - üzente Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a szakkollégium hallgatóinak. Rendkívül jó és gyümölcsöző kezdeményezésnek nevezte a Keresztény Roma Szakkollégiumot, hozzátette azonban: nem szabad megállni, sokkal több diplomás, felelősen gondolkodó cigány embernek van szükség, aki ráadásul a pályáján marad és vállalja identitását, kultúráját is. "A legnagyobb erőtök számomra abban rejlik, hogy nem felejtettétek el, honnan jöttetek. Az a közösségi erő, ami a szakkollégium világában van, példaértékű" - emelte ki Farkas Flórián. A megnyitót követően egy kerekasztal beszélgetést is tartottak a Gál Ferenc Főiskolában, melyen a fenntartó egyházak képviselői oszthatták meg egymással, illetve a hallgatósággal tapasztalataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.