Közélet

A kormányhivatal is köszöntötte a kalóriafaló fitneszzsiráf tervezőit + FOTÓK

A kormányhivatal is köszöntötte a kalóriafaló fitneszzsiráf tervezőit + FOTÓK

2014. szeptember 12., péntek
A kormányhivatal is köszöntötte a kalóriafaló fitneszzsiráf tervezőit + FOTÓK
bitzsiraf13_gs

Négymillió kiló zsírtól szabadítaná meg az embereket öt szegedi fiatal, akik ingyenes alkalmazásukkal a Microsoft világversenyén második helyezést értek el. A sportolást motiváló zsiráfos applikációért Juhász Tünde kormánymegbízott is gratulált a csapatnak.

Egyszerű és mégis nagyszerű ötlet töltheti fel új tartalommal a hétköznapi futásainkat. Öt szegedi fiatal kitalálta, hogy az okostelefonokon már népszerű sportolós applikációkat ötvözik a kilencvenes évek tamagocsi-őrületével, így született meg a

TEP zsiráfja

. Az alkalmazást telepítve az állat a telefonunkban él majd, és a virtuális pontokból etethetjük, gondozhatjuk. Ezek a pontok pedig nem vásárolhatók, hanem sportolásunk által gyűjtögethetjük őket, úgyhogy szó szerint meg kell izzadnunk, ha a kis virtuális kedvencünket jól szeretnénk tartani.

Állati motiváció

A csapat tavaly tavasszal állt össze egy szegedi ötletversenyen, itt fogalmazódott meg először a játékos fitneszalkalmazás ötlete is. "A lakótársaim rendszeresen sportoltak és több telefonos applikációt is kipróbáltak, ezeket azonban elég gyorsan megunták. Arra gondoltam, hogy egy plusz motivációs faktort kellene bevonni ezekbe az alkalmazásokba, végül egy tamagocsihoz hasonló rendszer mellett döntöttünk" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére

Budincsevity Norbert

. A zsiráf ötlete a csapat hölgy tagjáé,

Babarczi Katicáé

volt. "Kezdetben egy képzeletbeli állat is szóba került, de végül a zsiráf mellett döntöttünk, mert ezt ismerik, és szeretik az emberek. Alapvetően egy abszurd állatról van szó, amelyet a természet nem kimondottan hosszú futásokra tervezett, elég kevésszer láthatjuk őket szaladgálni

(pedig portálunk még tolató zsiráfról is beszámolt - a szerk.)

. Emellett grafikailag is jól használható, formálható kis állat" - magyarázta Katica. Futásainkat GPS-koordináták alapján követi az alkalmazás, a megtett kilométerekért nem csak élelmet, de hátteret, kiegészítőket is vehetünk számára. Egy későbbi frissítéssel további lehetőségeink lesznek virtuális kedvencünk kényeztetésére.

tep

A fiatalok Seattle-be, a Microsoft nemzetközi versenyéig jutottak, ahol az AppCampus 20 ezer eurós különdíjával, valamint a fejlesztés kategórián belül második hellyel és az érte járó 10 ezer dollárral ismerték el az ötletüket. Innovációjukért a kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai, illetve

Juhász Tünde

kormánymegbízott is oklevéllel jutalmazta a szegedi csapatot. "Fontos, hogy az emberek figyelmét felhívjuk az egészséges életmód fontosságára, az ráadásul külön nagy siker, ha a célcsoport nyelvére fordítjuk le a nekik szóló üzenetet" - mondta el Juhász Tünde. A kormánymegbízott kiemelte: az elmúlt esztendőkben a kutatás-fejlesztésre fordított hazai és EU-s forrás negyven százaléka a Dél-Alföldre összpontosult. "A régió különösen erős az innovatív ötletekben, a kormányzati szervek feladata, hogy ezeket a képességeket a lehető leghatékonyabban hasznosítsuk" - tette hozzá.

Hamarosan Androidon is éhezik

Kiss Edit

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Közegészségügyi Osztály vezetője szerint az utóbbi tíz évben megháromszorozódott a túlsúlyos gyerekek száma Magyarországon. A testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítéséért munkatársai rendszeres preventív előadásokat, programokat szerveznek iskolákban és közösségi rendezvényeken egyaránt. A halálozási statisztikákat vezető betegségek rizikófaktorainak ismertetésére is kiemelt figyelmet fordítanak, rendszeresen tartanak szűréseket és egészségügyi előadásokat. Jelenleg naponta nyolcvan aktív felhasználójuk van, és több mint ezer letöltést számlál az app. Egyelőre csak Windows alatt fut (illetve eszik, a futás a felhasználó feladata) a fitneszzsiráf, jövő tavasszal azonban már androidos telefonra is telepíthető lesz, illetve hamarosan új állatoknak is örömet okozhatunk megtett kilométereinkkel. Boros Ákos szerint a csapat hosszú távú célja, hogy négymillió kiló zsírtól szabadítsa meg az embereket. Hadd hízzanak a virtuális zsiráfok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.