Közélet

Jobbik: a kormány vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe!

Jobbik: a kormány vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe!

2014. augusztus 7., csütörtök
Jobbik: a kormány vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe!

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy vonjon be többletforrásokat a pszichiátriai terület fejlesztésébe, és haladéktalanul térképezze fel a kezelésre szoruló embereket.

Lukács László György

, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) előtt tartott sajtótájékoztatóján az úgynevezett combinós gyilkosra utalva azt mondta: az intézet hiánya továbbra is óriási gond a társadalomban. Megjegyezte: a korábban kezelés alatt álló elkövető - aki egy idős asszonyt lökött a villamos elé - "kiesett" a korábbi állami védőhálóból. Bírálta, hogy az OPNI-t hét évvel ezelőtt bezáratták a "szélsőliberális kormányok", a Fidesz-kormány által létrehozott Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet pedig nem adta vissza a rendszerből eltűnt aktív ágyakat. Lukács László György szerint a kormánynak olyan, az OPNI-hoz hasonló adottságú intézet létrehozására kell törekednie, amelyben elhelyezhetik az ellátásból tömegesen kikerült betegeket. A kormány "ne stadionépítésekben gondolkozzon, hanem képletesen szólva rúgjon labdába a pszichiátria területének fejlesztése területén is", mert ez a szakmai követelmény egyezik a társadalom elvárásával is - fogalmazott. Az ellenzéki politikus az egészségügy és kifejezetten a pszichiátriai gondozás területére vonna be többletforrásokat, emellett azt sürgette, hogy az ellátásért felelős minisztérium térképezze fel azokat a betegeket, akik nagyrészt hajléktalanként élnek különböző pszichiátriai megbetegedésekkel, és nemcsak magukra, hanem a társadalomra is veszélyt jelentenek. A képviselő szerint felülvizsgálatra szorul a pszichiátriai gyógykezelés elrendelésének rendszere is, mert az intézetek és a kezelést elrendelő bíróságok jelenleg kényszerhelyzetben vannak. A Margit hídnál történt combinós esetre visszatérve azt is kijelentette: az ügyben nem az orvosok felelősségét kell vizsgálni, hanem a rendszerét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.