Közélet

Egyetemi tanévnyitó: az SZTE küldetése a régió fejlesztése + FOTÓK

Egyetemi tanévnyitó: az SZTE küldetése a régió fejlesztése + FOTÓK

2014. augusztus 30., szombat
Egyetemi tanévnyitó: az SZTE küldetése a régió fejlesztése + FOTÓK
szte_tanevnyito14_gs

Hatezernél is több hallgató kezdi meg tanulmányait hétfőtől a Szegedi Tudományegyetem falai között. Az idei tanév azonban nem csak nekik, hanem az egyetem vezetésének is számos újdonságot tartogat, idén is folyamatos átalakulások közepette nyitnak az universitas kapui - fogalmazott Szabó Gábor rektor, aki a város, az állam és az egyetem együttműködésének fontosságáról is beszélt.

A Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepsége a professzori kar menetével vette kezdetét, akik szombat reggel a Dugonics téri Rektori Hivataltól vonultak át a József Attila Tanulmányi és Információs Központhoz. A kongresszusi teremben ezúttal

Palkovics László

felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntötte a gólyákat. "Új tanév, új kihívások - szokták mondani. Valóban, ez a tanév bővelkedni fog kihívásokban. Le kell zárnunk azt az útkeresési folyamatot, ami néhány éve kezdődött és a magyar felsőoktatás stratégiáját jelenti. Sorra új megoldások fognak megjelenni, például a kancellárok megjelenése önmagában merően új, fenntartói hozzáállás igényel az intézményektől. Szeretném csillapítani a kedélyeket, hogy a híresztelésekkel ellentétben a kancellárok nem helytartók lesznek az egyetem életében, hanem olyan szakemberek, akik a rektorok működését fogják támogatni. A felsőoktatási intézmények legfőbb feladatában, vagyis az oktatás és a kutatás irányításában a rektor szava a döntő" - ezekkel a mondatokkal köszöntötte a szegedi egyetem polgárait, valamint az elsőéves hallgatókat Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. Mint azt első államtitkári tanévnyitó beszédében hangsúlyozta, minden felsőoktatást érintő kormányzati döntés a fiatalok érdekében történik, vagyis arra törekednek, hogy a hallgatók minél értékesebb diplomát kapjanak kézhez, amely megkönnyíti számukra az állásszerzést. Az elmúlt hetekben valamennyi felsőoktatási intézménnyel intenzív egyeztetések folytak az oktatási stratégiát illetően - mondta Palkovics. Reményeik szerint a hazai egyetemek és főiskolák intenzívebben kiveszik részüket a kutatásfejlesztésből, szorosabbra fűzik viszonyukat a vállalkozókkal és vállalatokkal. "Magyarországon Szeged egy kiváló hely, ahol be tudjuk bizonyítani, hogy egy nagy, uniós kutatóközpont hogyan tud integrálódni a gazdasági és tudományos környezetbe" - utalt az SZTE és az ELI együttműködésében rejlő lehetőségekre.

szte_tanevnyito11_gs

"A tavaly decemberben záródó hét éves európai uniós fejlesztési ciklusban Szeged város az elnyert több mint 300 milliárd forintnyi összeggel magasan a legsikeresebben szerepel a magyar nagyvárosok között. Ennek alapvető feltétele az egyetem és a város szoros stratégiai együttműködése. Az elmúlt években minden egyes városi beruházást közösen tudtunk megvalósítani. Két jelentős beruházás érkezett fordulóponthoz, az egyik, hogy elkészült az új klinikai központ, ami Szeged és az egész régió betegellátásában változást hozott. Egy másik fontos beruházás is az építkezés szakaszába lépett, zajlik az ELI-lézerközpont építése, ami Szeged és a tudományegyetem legnagyobb sikere az elmúlt években" - összegezte

Botka László

polgármester a hosszú évekre visszanyúlóan elindított beruházásokat. Mint mondta, ezek a sikerek alapjául szolgáltak annak, hogy a város megújítsa stratégiai együttműködését az universitasszal, közös munkabizottságot hoztak létre. Kettőt emelt ki a készülő programtervekből: a déli híd lábánál, a Tisza szegedi oldalán egészségügyi park betelepítésében, az ELI körül pedig hetven hektáros tudományos ipari park létrehozásában gondolkodnak. Palkovics felvetéseire úgy reagált, aggodalommal tölti el az egyetemi autonómia korlátozása, valamint az, hogy míg 2010-ben 186 milliárd forintot szántak az állami költségvetésből a felsőoktatásra, addig 2014-ben 134 milliárd forint jutott az intézményeknek.

szte_tanevnyito16_gs

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora részben egyetértett Botka szavaival, hiszen szerinte sincs előrébb lépés a nélkül, hogy a felsőoktatási intézmény és a város ne fognának össze. "Úgy gondolom, hogy a szegedi egyetemhez hasonló intézmények mind zászlóshajók, amelyek ha elsüllyednek az nagy baj, nemcsak a legénységnek, hanem másoknak is. Örülök annak, hogy ezt államtitkár úr is nagyon jól tudja, hiszen korábbi megbeszéléseink alatt hangsúlyozta és én is úgy gondolom, hogy csakis együtt tudunk komoly eredményeket elérni. Az ember időnként kerül olyan helyzetbe - ha másért nem is, mert értelmiségi - hogy nemet kell mondania. Államtitkár úr műszaki alkotóként legalább olyan jól tudja mint én, hogy alkotások nemből, de még hátból sem születtek, csak igenből. Remélem, hogy eljött az ideje annak, hogy néhány dologra igent mondunk a felsőoktatást érintően és elindulunk egy olyan irányba, ami rövid időn belül egy jobb magyar felsőoktatást eredményez." Mint mondta, csak akkor tudnak eredményesen javítani a felsőoktatáson, ha igazi együttműködés, párbeszéd valósul meg az állam és az intézmények között, csak így érhetnek el eredményeket. Az egyetem küldetése szorosan kapcsolódik a régió fejlesztéséhez, azt szeretnék, ha a potenciális befektetőknek hívószó lenne az SZTE és az ELI tudományos élete. "A Szegedi Tudományegyetem olyan intézmény, amely egy időben kell hogy játsszon a bajnokok ligájában és a megye II-ben, mert célunk van a nemzetközi porondon és felelősek vagyunk a régió gazdasági fejlődésért, a könyékbeli emberek jólétéért" - tette hozzá humorosan, majd köszöntötte az elsőévesket. A tanévnyitó beszédeket az elsőéves hallgatók ünnepi eskütétele követte. Hétfőtől több mint 6000 gólya kezdi meg tanulmányait és csatlakozik a közel 30 ezer fős universitashoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.