Közélet

A hidegfront miatt korábban kelnek útra madaraink

A hidegfront miatt korábban kelnek útra madaraink

2014. augusztus 19., kedd
A hidegfront miatt korábban kelnek útra madaraink
vandormadarak_02_gs

Habár az enyhe tél miatt itthon svédasztalos teríték várja mind a ragadozó, mind pedig a rovarevő madarakat, a Kárpát-medencébe betóduló hidegfront egyre több fajt késztet arra, hogy idő előtt felkerekedjen őszi vándorútjára.

"Hűvös légtömegek közelítenek, amit nem csak az arra érzékeny emberek, hanem a madárvilág is megérez. A hosszútávú vonuláshoz szokott madarak szervezete kifejezetten érzékeny az ilyen változásokra" - világosított fel

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára arra vonatkozóan, miért hagyta el fészkét idejekorán néhány hazai gólyánk. Azok a madárcsapatok, amelyek fizikailag már augusztus elején készen álltak az akár 20 ezer kilométeres repülésre, a kedvezőtlen időjárási-hatás közeledtével meggyorsították vonulásukat, korábbra iktatták a költözés első szakaszát. A kelepelő eszterágok, hasonlóan számos nappali ragadozómadárhoz rendszerint a felszálló meleg légáramlatot "lovagolják" meg, ezzel spórolva időt és energiát a napi akár 6-8 órás kimerítő repüléshez. A fekete gólyák például szüneteket iktatnak a nagy utazásba, hosszabb-rövidebb időközönként feltankolnak a mezőgazdasági területeken, míg a picurka kékvércsék egyszer rugaszkodnak neki a telelésnek. Meg sem állnak Dél-Európáig, majd onnan folytatják útjukat átívelve a Földközi-tengert a száraz, élelemben szegény Szaharán át egészen Dél-Afrikáig. Nem véletlen a nagy sietség. Még egy évtizede sincs, hogy a hirtelen jött szeptemberi lehűlés megtizedelte a hazai fecskeállományt - mesélte az ornitológus a hat évvel ezelőtti történetet, ami bizony a rákövetkező évi populációra is rányomta bélyegét. Ha elég szemfülesek vagyunk, számos Csongrád megyében is fészkelő faj vonulását figyelhetjük meg az égen, bizonyos esetekben még a várost sem kell elhagynunk. A szegedi panelek felett vijjogó sarlós fecskéket, a megyében szép számmal élő tövisszúró gébicseket, a horgásztavak környékén tanyázó nádi rigókat, vagy a szeptemberben útnak induló fülemüléket is kileshetjük, ha nyitott szemmel járunk reggelente.

golyavonulas_mme

2014.08.14. "Hófogó" (piros) és "Veca" (sárga) nevű gólyák útja a Kárpát-medencében (Forrás: satellitetracking.eu)

A jeladóval ellátott gólyák vonulása egyébként nyomon követhető a

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán

, ahol rendszeresen friss hírekkel jelentkeznek a madárvédő és kutató program koordinátorai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.