Közélet

Már 40 érték szerepel a Csongrád Megyei Értéktárban + FOTÓK

Már 40 érték szerepel a Csongrád Megyei Értéktárban + FOTÓK

2014. július 16., szerda
Már 40 érték szerepel a Csongrád Megyei Értéktárban + FOTÓK
belso_ertekek_morahalom001

Szaporodnak az értékek a Csongrád Megyei Értéktárban. Többek között a mórahalmi Rózsa rétest, Bálint Sándor néprajzkutató életművét és hagyatékát, valamint a Bánffi Szódát vette fel azok sorába a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság július 7-ével. Így a korábbi 31-ről 40-re bővült a Csongrád Megyei Értéktárban szereplő nemzeti értékek száma. A Csongrád Megyei Önkormányzat a megyejárástól a megyei nemzeti értékek körének további bővülését várja.

Sándorfalva és Mórahalom volt a két legutóbbi állomása a „Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű rendezvénysorozatnak, amely Csongrád megye nemzeti értékeit hivatott bemutatni és közelebb vinni a megye lakosságához. Az első három helyszín Szeged-Szőreg, Kiszombor és Ópusztaszer volt. Mind Sándorfalva, mind pedig Mórahalom nagyon aktív tevékenységet folytat az értékfeltárás és az értékek gyűjteménybe foglalása terén. Sándorfalva települési értéktárába 23 nemzeti értéket vettek fel mostanáig, azok között olyanok szerepelnek, mint Budai Sándor hagyatéka, a Csikófejes citera, a Csőrege, a Dél-alföldi Betyárnap, a Méztermelés, a Pálinkafőzés és az Őrölt paprika készítés, illetve a Seprűkötés, Vesszőfonás. Mórahalom települési értéktárában jelenleg 9 nemzeti érték szerepel: ezek például a Homokháti méz, a Mórahalmi savanyúság, a Mórahalmi kézzel készített száraztészta és a Mórahalmi kecskesajt, valamint a Bivaly- és a Rétesfesztivál. A Csongrád Megyei Értéktárba sándorfalvi nemzeti értéket egyelőre nem javasoltak, de Mórahalomról már több is bekerült a megyei szintű értékgyűjteménybe: ezek a Rózsa rétes, a Nagyszéksósi bivalyrezervátum és a Homokháti Sokadalom.

A megyejárás következő állomása Hódmezővásárhely

A „Belső értékek Csongrád megyében” megyejárás következő állomása augusztus 16-án, szombaton Hódmezővásárhely lesz, ahol a Szent István-napi kulturális rendezvények, bor- és pálinkafesztivál keretében mutatják meg a lakosoknak közelebbről Csongrád megye nemzeti értékeit, többek között vásárhelyi hímzést és kerámia termékeket. A Kossuth téren – a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából – felállítják a Magyar Értékek Vándortérképet is. A helyszínen szalámival, mangalicatermékekkel, libazsíros kenyérrel, makói hagymával, valamint szegedi fűszerpaprikával, szentesi paprikával és csongrádi kadarkával kínálják majd a látogatókat a Csongrád Megyei Önkormányzat munkatársai. Emellett a CSMÖ faházában bemutatnak többek között hímzett és kerámia termékeket, szegedi papucsot, régi szódásüveget és reprezentatív kerámia paprikatartót, valamint különböző, Csongrád megye értékeit ismertető kiadványokat is. A faház melletti sátorban szakmai beszélgetések keretében teljes körű információval szolgálnak arról, hogyan lehet valami települési, megyei szintű nemzeti érték, mi a kiemelkedő nemzeti érték, mi a hungarikum, valamint mit tartalmaz a vonatkozó törvény és kormányrendelet. Segítenek abban is, hogy a lakosok hogyan tehetnek javaslatot újabb elemek felvételére valamely értéktárba. A „Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű megyejárás 2014. június 20-án indult és szeptember 7-ig tart, a keretében a Csongrád Megyei Önkormányzat munkatársai felkeresik a megye valamennyi kistérségét (járását), azzal a céllal, hogy elősegítsék a számos, részben még rejtett érték közkinccsé válását. Az eseménysorozat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2014 B kódszámú pályázat keretében, a Földművelésügyi (korábban Vidékfejlesztési) Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A pályázaton a CSMÖ 1,3 millió forintot nyert a projekt lebonyolítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.