Közélet

Emlékművet állított az egyházmegye a holokauszt szegedi áldozatainak + FOTÓK

Emlékművet állított az egyházmegye a holokauszt szegedi áldozatainak + FOTÓK

2014. július 17., csütörtök
Emlékművet állított az egyházmegye a holokauszt szegedi áldozatainak + FOTÓK
szoboravatas10_gs

Az idősebb és fiatalabb testvér, vagyis a zsidóság és a kereszténység kapcsolatát is kifejezi az az alkotás, amit a Szeged-Csanádi Egyházmegye állított a dóm mellett a holokauszt 3300 szegedi áldozatára emlékezve.

A hetven évvel ezelőtti genocídium kapcsán a Bibliában többször előforduló 70-es számról is szólt

Kiss-Rigó László

megyés püspök. Mózes 70 férfit választott, hogy segítsenek neki a kormányzásban és a Bibliát görögre 70-en fordították le, míg Jeruzsálem pusztulásakor a száműzetés is 70 esztendeig tartott. A hetven évvel ezelőtti tragédiával kapcsolatban három érzést emelt ki: a szolidaritást, a szomorúság és a hiányérzet. „Mi keresztények elsősorban úgy emlékezünk a hetven évvel ezelőtti zsidó áldozatokra, mint fiatalabb testvér az idősebb testvérre, utalva

II. János Pál

pápa elterjedt megfogalmazására a zsidóság és a kereszténység kapcsolatára utalva” – fogalmazott a püspök. Szólt arról is, hogy frusztrációval keveredő szomorúság is van az emberben, de szerencsére akadtak szép számmal, akik akár életüket is kockáztatva mentették embertársaikat, lehetőségeik szerint enyhítették a tragédiát és a fájdalmat. A püspök elmondta,

Kovács Jenő

szobrászművész alkotása kifejezi azt a kérdést, amivel szembesülünk, hogy vajon miért nem tudtak akkor többen többet tenni embertársaik megmentéséért. „A szegedi bárkában van a két testvér, a kereszténység és a zsidóság. Az idősebb testvért a hatalom, a zsarnokság, az aljasság a vesztébe löki, a fiatalabb testvér – a második szövetség – kicsit tehetetlenül fohászkodva könyörög, nem tud többet tenni” – fogalmazott Kiss-Rigó. Emlékeztetett az akkori keresztény vezetők és a zsidóság közötti jó kapcsolatra, ezért is érzékelhető a hiánya az élő, zsidó közösségnek.

szoboravatas02_gs

Az emlékmű leleplezése előtt

Markovics Zsolt

főrabbi a három gyászhétről beszélt. Amikor megkezdődött Jeruzsálem ostroma, akkor megszűnt a szentélyben a mindennapi áldozat, ami évszázadokon keresztül meghatározta a zsidó életformát. „Ma azért vagyunk többek között itt, hogy emlékezzünk arra, hogy hetven évvel ezelőtt ezekben a napokban már Szegeden is megszűnt a mindennapi áldozat, már nem hallottuk a zsoltár szavait, már nem hallottuk a kántort kísérő orgonát, nem imádkozó, vallásos emberek töltötték meg a zsinagógát, hanem a csend, a halotti csend” – mondta a főrabbi. A székesegyház körüli füves területen nem most avattak először emlékművet, a szolidaritás parkjáról a megyés püspök a SZEGEDma.hu-nak elmondta, az első szobor, az 1956-os eseményekre emlékeztető Piéta elhelyezésekor még nem gondolkodtak arra, hogy több szolidaritást kifejező alkotás is kerül a dóm melletti füves területre. Azóta a katyni mártírokra és az örmény genocídiumra is emlékeztet egy-egy szobor. „A harmadik emlékmű felállítása után elhatároztam, hogy folytatni fogjuk, sajnos még van hely és sajnos még amire szolidaritással emlékeznünk érdemes” – fogalmazott a megyés püspök. „A fontos közös jelent és ebből kifolyólag a közös jövőt is jelenti, hogy az egyházmegye szobrot emelt a szegedi áldozatoknak. Tudomásom szerint nincs másik egyházmegye, mely a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából szobrot állított volna elpusztított zsidó honfitársainak” – nyilatkozta portálunknak Markovics Zsolt főrabbi, aki úgy értékelte, hogy emlékmű méltó a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez és Szegedhez egyaránt.

szoboravatas14_gs

A főrabbi emlékeztetett, gyűjtőtábor volt a városban, mely a negyedik csendőrkerülethez tartozott, az egykori téglagyárban kilencezer szegedi és környékbeli embert zsúfoltak össze, ahonnan három szerelvényen vitték el a zsidókat 1944 június 25-én, 27-én és 28-án, a Szegedi Zsidó Hitközség áldozatainak a száma 3300 főre tehető. „A hetven évvel ezelőtti események olyan traumája egész Magyarországnak, amit az ember nem felejt el. A túlélők naponta mesélnek az általuk átélt borzalmakról, úgy gondolom, hogy az áldozatok emlékét fenn kell tartanunk mindenképpen” – mondta el portálunk kérdésére. Makrovics Zsolttól megtudtuk, a hagyományos

június utolsó vasárnapján mártír istentiszteletet tartottak

, de a holokauszt hetvenedik évfordulójára tekintettel vasárnap

Lőw Immánuelről

emlékeznek meg a Nemzeti Pantheonnál, ezen kívül az idén

Birnfeld Sámuel

rabbira, költőre, aki a zsidó népiskolában tanított, majd 1944 decemberében Felixdorfban éhhalált halt. Szeptember 14-én pedig menórát fognak állítani a zsinagóga kertjében. A szobrot Kiss-Rigó László megyés püspök és Markovics Zsolt főrabbi leplezte le, majd koszorúkat helyeztek el az áldozatokra emlékezve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.