Közélet

Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei

Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei

2014. július 31., csütörtök
Az MNB kamatcsökkentései nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmúlt két évi kamatcsökkentési ciklusa nyomán jelentősen mérséklődnek az államháztartás kamatterhei, ha a jelenlegi hozamszint fennmarad, akkor az éves megtakarítás hosszú távon megközelítheti a GDP 1-2 százalékát, azaz 300 és 600 milliárd forint közt alakulhat - derül ki egy, a jegybank honlapján csütörtökön közzétett tanulmányból.

A

Palotai Dániel

és

Horváth Dániel

által jegyzett tanulmány alapján az MNB kamatcsökkentési ciklusa, illetve más nemzetközi és hazai gazdasági fejlemények következtében érdemben csökkent a forintban kibocsátott állampapírok hozamszintje. A tanulmány szerint az államháztartás nettó pénzforgalmi szemléletű forint kamatkiadásai elsősorban a kamatcsökkentés miatt kialakult csökkenő hozamszint nyomán - minden egyéb hatást kiszűrve - 2014-ben 100 milliárd forinttal lehetnek alacsonyabbak, mint 2012-ben. Az elmúlt két évi kamatcsökkentés a legerősebben a rövid állampapírhozamokban éreztette hatását, azaz abban a szegmensben, ahová az államadósság egy jelentős része koncentrálódik. A szerzők szerint nemzetközi összehasonlításban a magyarországi hozamcsökkenés kiemelkedő. A lengyel rövid és hosszú hozamszint feleekkora mértékben sem csökkent az elmúlt két évben, ami megerősíti, hogy a magyar államháztartás kamatterheinek mérséklődésében érdemi szerepet játszottak a jegybank kamatcsökkentő lépései.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.