Közélet

A peregrinus, aki a zene nagykövete lett – 100 éve született Fricsay Ferenc

A peregrinus, aki a zene nagykövete lett – 100 éve született Fricsay Ferenc

2014. július 21., hétfő
A peregrinus, aki a zene nagykövete lett – 100 éve született Fricsay Ferenc

Fricsay Ferenc (1914-1963) karmester születésének centenáriumáról kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A nagyvilágban is elismert művész neve pályafutása kezdetétől összeforr Szeged zenei életével: 19 esztendősen kerül a 9. honvéd gyalogezred katonazenekarának élére, néhány év múlva már a színház opera- és zenekari karmestereként dirigál.

Tehetségére hamar fölfigyelnek a fővárosban is: az Operaház, majd a Filharmóniai Zenekar karnagya lesz. A háború után Salzburg, Berlin, München, Bécs élvonalbeli zenekarait és operaénekeseit vezényli, Amerikában a bostoni és houstoni szimfonikusok vezetője. A peregrinus, aki a zene nagykövete lett című kiállítást 2014. július 24-én, csütörtökön délután 5 órakor

Gyüdi Sándor

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond, Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, közreműködik a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Kamaraegyüttese. A 2014. augusztus 30-ig a könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében látható tárlaton a bibliotéka zenei és helytörténeti gyűjteményének kincsei mellett Fricsay Ferenc Svájcban élő családja által rendelkezésre bocsátott fényképgyűjtemény is megtekinthető. További információ Fricsay Ferencről a könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/1673 http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/kiallitas/fricsay/fricsay.html A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar és a Somogyi-könyvtár közös szervezésében valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.