Közélet

Zentai diákok – orgonanézőben + FOTÓK

Zentai diákok – orgonanézőben + FOTÓK

2014. június 19., csütörtök
Zentai diákok – orgonanézőben + FOTÓK
mo_szerbia_hataronatnyulo

A csaknem másfél éve kezdődött, s lassan vége felé tartó, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló „Zene határok nélkül” című projekt (HUSRB/1203/222/156) részeként zentai iskoláscsoportot látott vendégül a projekt magyarországi kedvezményezettje, a Belvárosi Plébánia.

A szegediek előtt már jól ismert „Orgonáról – Orgona mellől” című orgonabemutató előadásra érkező iskoláscsoport számára nagy élmény volt interaktív módon és sokoldalúan megismerni az orgonát, annak felépítését, hangzásvilágát és különlegességeit. Különösen is nagy örömet okozott a zentai projektpartner visszajelzése, miszerint a gyerekek mind a hazaúton egymás között, mind otthon szüleiknek, mind másnap az iskolában megállás nélkül, szinte egymás szavába vágva mesélték a Szegeden, a Dómban szerzett élményeiket. A projektet jellemző adatok, indikátorok világából kicsit kitekintve nagyon személyes és nagyon intenzív megerősítést jelentett ez az élmény a projekt „házigazdáinak” arról, hogy jó, értelmes és hasznos efféle partnerségben, együttműködésben közös terveket megvalósítani, s az ilyen programok valóban közelebb tudják hozni a határ két oldalán élőket. Ezt aláhúzandó álljon itt néhány sokatmondó sor a zentai projektpartner leveléből, mely a látogatás után érkezett: „Ma felhívott egy édesanya akinek kislánya (szorgalmas kis zongorista) volt velünk Szegeden és elcsukló hangon csak annyit mondott: köszönöm hogy megadták azt a kislányunknak amit mi szülei talán soha nem tudnánk megadni… Részletekben fizették ki az útlevél árát hogy tudjon utazni de nem sajnálja ezt az áldozatot, mert nagyon boldog volt a kislány, hogy láthatta Szegedet és a Dómot, s benne a NAGY ORGONÁT!!!” Különös örömöt okozott azonban a Dómplébánia egész közösségének az, hogy a zentai iskolásokat az ottani Jézus Szíve templom kórusa is elkísérte, akik azt is vállalták, hogy ezen a vasárnapon – éppen Pünkösd napján, a népek, nemzetek és nyelvek fölött létrejövő isteni egység ünnepén – az esti szentmisén zenei szolgálatot teljesítenek. Az egyházközség tagjai éppoly meghatottan hallgatták a kórus színvonalas éneklését, mint ahogy előtte a diákok az orgonáról szóló bemutatót. S hogy hogyan tovább? Amellett, hogy elindult egy közös gondolkodás a projekt folytatásának lehetséges útjairól, egyelőre a közeljövőre, a projekt befejezésére koncentrálnak a partnerek. Ennek megfelelően szeretnék minden érdeklődő figyelmébe ajánlani projekt hátralévő programjait: egyrészt a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó orgonabemutató előadásokat június 21-én, 19.30 és 21.00 órakor. A bemutató érdekessége mellett fontos lehet az a tény is, hogy a Fogadalmi Templom most kezdődő felújítása miatt hosszú időre előre tekintve ez a két lehetőség az utolsó alkalom lesz a részvételre. (A program és az előzetes bejelentkezés részletei a projekt Fecebook-oldalán olvashatók.) Másrészt a projektet szegedi oldalról egy orgonakoncert zárja, június 28-án, szombaton 19.00 órától, melyre a kivételes tehetségnek számító Dominique Levacque párizsi orgonaművészt sikerült meghívni. A koncert természetesen díjmentesen látogatható! Reméljük, hogy a partnerek az együttműködés sikerén felbuzdulva a későbbiekben továbbra is keresik a közös projektmegvalósítás lehetőségeit!

organ_logo

Ez a sajtócikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A cikk tartalmáért teljes mértékben a Szeged-Belvárosi R. K. Plébánia vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.