Közélet

Az üllési tanárnő tartja az ország legizgalmasabb fizikaóráit + VIDEÓ

Az üllési tanárnő tartja az ország legizgalmasabb fizikaóráit + VIDEÓ

2014. június 16., hétfő
Az üllési tanárnő tartja az ország legizgalmasabb fizikaóráit + VIDEÓ
tasi_zoltanne

Az országból nyolc pedagógus vehette át a természettudományok népszerűsítéséért járó Ericsson-díjat, interaktív és kísérletekben gazdag tanóráival az üllési általános iskola tanára, Tasi Zoltánné is részesült az elismerésben.

Az 1999-ben alapított, immár tizenhatodik jubileumát ünneplő "Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért" díj azért jött létre, hogy elismerje azoknak a közoktatásban résztvevő pedagógusoknak a munkáját, akik kötelezettségeiken túl is sokat dolgoznak a természettudományok képzésének sikeréért. Idén május 30-án nyolc pedagógus vehette át az elismerést, fizikából

Tasi Zoltánnét

, az Üllési Fontos Sándor Általános és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárát tüntették ki. "A tanórákon - elsősorban a fizikaórán - nagyon fontos a kísérletezés, a gyerekek figyelmét sokkal jobban felkeltheti egy gyakorlatban is bemutatott jelenség, mintha csupán a könyvben olvasnának róla. Nem csak közvetlen a tanórához kapcsolódó kísérleteket szoktam bemutatni, néha egy egész órát szentelünk arra, hogy a gyakorlatban is szemléltessünk egy-egy reakciót. Az a tanuló, aki nehezebben halad a fizika elméleti tananyagával, legalább kedvét leli az óra azon részében, amikor kísérletezhet. Ráadásul úgy vettem észre, hogy a manuális tevékenységhez sokkal jobb készségük van, mint az elméleti fizikában erősebb gyerekeknek" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Tasi Zoltánné. A tanárnőt teljesen váratlanul érte a díj, hiszen a tudta nélkül, kollégái nevezték a pályázatra. Meghatotta az elismerés, és a cikkünk alján is megtekinthető videó, melyet tanítványaival készítettek a díj kapcsán. A kísérletekhez gyakran a diákok, kollégák és ismerősök közösen szerzik be a hozzávalókat. Nagy kedvenc a videóban is szereplő tűztornádó, amelynek a felszításához szükséges szerkezetet két éve, egy erdélyi tudományos kirándulás kapcsán készítették el, bemutatókra azóta is mindenhova magukkal viszik a gyerekek. Munkáját nagy örömmel csinálja, motiválják a pad túloldaláról figyelő tekintetek és a diákok sikerei. Az eredmények sem maradnak el: fizikából az általános iskolásoknak szóló, megyei és térségi versenyekre gyakran készíti fel tanítványait, akik szép helyezéseket érnek el. Rendszeresen szervez számukra utazásokat a természettudományokkal kapcsolatos rendezvényekre, táborokba is. Diákjai közül többen folytathatták tanulmányaikat az országos beiskolázású szegedi Radnóti Miklós Gimnázium fizika tagozatán. Diákjai szerint gyakran éjszakákba menően dolgozik azon, hogy másnap is izgalmas tanórát tarthasson nekik. Még a Csillebércen lévő kutatóintézetbe is elvitte őket, ahova nagyrészt csak középiskolás csoportokat engednek be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.