Közélet

Az elfeledett Pósa Lajosra emlékeztek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

Az elfeledett Pósa Lajosra emlékeztek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK

2014. június 19., csütörtök
Az elfeledett Pósa Lajosra emlékeztek a Somogyi-könyvtárban + FOTÓK
IMG_9900

A Pósa Lajos Emlékév rendezvénysorozat részeként június 13-án a Somogyi-könyvtárban mutatták be a SikerX Kiadó gondozásában megjelenő Albumlapok Pósa Lajosnak és az Apró történetek című köteteket.

Pósa Lajos

életművét számos jelzővel illethetnénk, többek között ő volt az apró emberek költője,

Benedek Elekkel

együtt a gyermeki lelkivilág leghűbb ábrázolója, a magyar gyermekköltészet megteremtője, a szegedi kulturális élet gazdagítója, valamint verseit számos dalszerző, többek között

Dankó Pista

is megzenésítette. Ennek ellenére személye hosszú idő óta a feledés homályába merül, munkássága sokak számára ismeretlen vagy félreismert, a legtöbb embernek pedig Karinthy epés átirata jut róla az eszébe. A róla kialakult kép méltatlan mindahhoz, amit képviselt, hiszen költészete sok szempontból jelentős és maradandó értékekkel bír. Művein két nemzedék is felnőtt már és az elsők között volt, aki Arany és Petőfi nyelvén képes volt megszólítani a gyerekeket, illetve méltó képviselőjének tekinthető az Arany utáni balladaművészetnek, valamint kezdeményezésére a tankönyvekbe is bekerülhettek a népművészet egyes elemei. Éppen ezért több volt, mint rímfaragó, mert költő volt és több volt, mint költő, hiszen nemzetformáló volt.

Az apró emberek költője

„Magyar vagyok, magyar. Magyarnak születtem. Magyar nótát dalolt a dajka felettem. Magyarul tanitott imádkozni anyám És szeretni téged, gyönyörü szép hazám!” (Pósa Lajos: Magyar vagyok)

Saját korában az irodalmi élet középpontjának Budapest számított, Pósa viszont életének nagy részét Szegeden töltötte. Ez az oka annak, hogy művei sokáig kiadatlanok maradtak, s ezért merülhetett fel az Albumlapok Pósa Lajosnak című hiánypótló kötet elkészítésének az ötlete, amelynek a legfőbb célja, áthidalni versei kiadásának töredékességét, valamint az egysíkú Pósa-kép átformálása egy árnyaltabb és méltóbb portré létrehozásával. A 85. Ünnepi Könyvhétre megjelent másik kötet az Apró történetek címet viseli és a költő felnőtteknek írt, népies-balladai hangvételű verseit foglalja össze az 1880-as évek elejéről, amelynek témájául a kibékíthetetlennek tűnő társadalmi ellentéteket, valamint a személyes érzéseket választotta, úgymint szerelmi bánat vagy a csalódás okozta reménytelenség. Talán a „pápaszemes kritika” örökre a kis költők közé fogja sorolni, ám Pósa Lajos megérdemli, hogy az utókor méltóképp emlékezzen meg munkásságáról és életéről. Ezt igyekszik megteremteni a Somogyi-könyvtár a nyár folyamán megnyíló Pósáról szóló kiállításával is.

Hegedűs Réka és Tóth Edit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.