Közélet

ÁNTSZ: járványügyi vizsgálat a botulizmus megbetegedések ügyében

ÁNTSZ: járványügyi vizsgálat a botulizmus megbetegedések ügyében

2014. június 21., szombat
ÁNTSZ: járványügyi vizsgálat a botulizmus megbetegedések ügyében

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a jelzett botulizmus megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták. A négy betegből három külföldi.

Az ÁNTSZ által azt MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közreműködésével az Országos Tisztifőorvosi Hivatal már értesítette a megyei, fővárosi népegészségügyi szakigazgatási szervek készenléti szolgálatait, ezen keresztül pedig az egészségügyi szolgáltatókat, ügyeleteket, sürgősségi betegellátó osztályokat a botulizmus előfordulásáról, illetve az esetlegesen várható további megbetegedésekről. A közlemény szerint nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott. Azt írták, hogy a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáitaz Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a Nébih laboratóriumában megkezdődött - tették hozzá. Az ÁNTSZ azt írta: a gyanús termékeket biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a Nébih

honlapján

érhetők el. Kifejtették: a botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek. Az ÁNTSZ azt kéri, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, az feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet - hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátása - áll a közleményben, amelyben kiemelték: a betegség jellemzően élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem. Korábban a Nébih azt közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.