Közélet

Vona: fel kell rázni a társadalmat a földkérdés ügyében

Vona: fel kell rázni a társadalmat a földkérdés ügyében

2014. május 2., péntek
Vona: fel kell rázni a társadalmat a földkérdés ügyében

A Jobbik elnöke szerint fel kell rázni, mozgósítani kell a magyar társadalmat a földtörvény ügyében. Vona Gábor erről csütörtökön beszélt, amikor a budapesti Szabadság téren lévő Hazatérés templománál fogadta az Új Magyar Gárda anyaföldvédelmi menetét.

Az ellenzéki politikus a földtörvény most életbe lépett rendelkezéseiről szólva kijelentette: amit lehetett, igyekeztek megtenni a külföldiek földvásárlási moratóriumának fenntartása érdekében. Programjukat idézve azt mondta: a föld védelmét az alaptörvényben biztosították volna elérni, meghiúsították volna a földtörvényről szóló szavazást, továbbá a moratórium meghosszabbítását igyekeztek elérni. A Jobbik elnöke "utolsó mentsvárként" hivatkozott a jelenleg a Kúria előtt lévő népszavazási kezdeményezésre, ugyanakkor jelezte: "szent ügyek" buktak már el népszavazáson, s nehéz úgy mozgósítani, hogy a referendum érvényes, eredményes és sikeres legyen.

Vona Gábor

úgy vélte: nincs önmagában földkérdés, a téma ezer szállal kötődik az Európai Unió kérdéséhez. Kiemelte azt is, a 10 éves tagság után mérleget kell vonni, és fel kell vetni, hogy a teljes magyar termelőipar tönkrement, a magyar bérek sereghajtók, Magyarország egy tízmilliós piac a külföldi termékeknek, és "még a magyar föld is kellene nekik". A pártelnök erkölcstelennek és hazaárulónak nevezte azokat a politikai vezetőket, akik csak saját érdekeltségeiket nézik, vagy egyszerűen gyávák. A Jobbik feladata a társadalmi közöny és az információhiány leküzdése, továbbá az, hogy a civil társadalom mögé álljon - hangsúlyozta. Vona Gábor megköszönte az Egerből induló gárdistáknak, hogy egy talicska földdel meneteltek Budapestre. Mint mondta, ennek üzenete az, ha ennyi földért ekkora áldozatot hoznak, akkor a külföldiek jó, ha tudják, hogy az összes magyar földért akár életüket is áldozzák.

Morvai Krisztina

, a Jobbik európai parlamenti listavezetője kijelentette, hogy aki szemet vetett a magyar földre, azt "kapával, kaszával" fogják elkergetni. Úgy fogalmazott, a termőföld rendeltetése nem a spekuláció és emberek meggazdagodása, hanem a helyben élő magyar emberek megélhetésének biztosítása.

Hossó Andrea

, az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője arra kérte Vona Gábort, mielőbb nyújtson be az Országgyűlésnek a földtörvény hatályon kívül helyezésére vonatkozó javaslatot, továbbá szólítsa fel a kormányt Magyarország uniós csatlakozási szerződésének a földrendelkezésekre vonatkozó felülvizsgálatára. A rendezvény végén a Hazatérés temploma előterében tavaly novemberben felállított Horthy Miklós-szobornál helyezték el a gárdisták által hozott földet, amelyet Hegedűs Loránt református lelkész megáldott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.