Közélet

Új tartományfőnököt választottak a ferencesek

Új tartományfőnököt választottak a ferencesek

2014. április 25., péntek
Új tartományfőnököt választottak a ferencesek

Hat évre Dobszay Benedeket választotta provinciálisnak a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, a provinciális-helyettes pedig Várnai Jakab lett - közölte a ferences sajtóközpont az MTI-vel.

Közleményük szerint az új provinciális 1975-ben Budapesten született, családjának hetedik gyermekeként. Mostanáig a rendtartomány titkára, ökonómusa, a Szent Angéla Ferences Gimnázium tanára és a Margit körúti ferences plébánia lelkipásztora volt.

Várnai Jakab

, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora, 1958-ban, Budapesten született. 1982 óta tagja a rendnek. Az elmúlt 11 évben

Magyar Gergely

volt a tartományfőnök. Mint írták: a választó káptalanra az előkészületek tavaly novemberben kezdődtek. A rend római központja által kinevezett vizitátor generális,

Páll Leó

erdélyi ferences az utóbbi hónapokban végiglátogatta a rend valamennyi házát, a provinciához tartozó intézményeket, és minden rendtaggal elbeszélgetett. A rendtartomány tisztújítással egybekötött káptalanja keddtől szombatig tart Kékestetőn. Az első napokat lelki felkészülésre és visszatekintésre szánták, majd megtárgyalták a javaslatokat. A tartományfőnök és helyettesét pénteken délelőtt választották meg, a definitórium (tartományi tanács) további tagjairól pénteken délután vagy szombaton döntenek. A ferencesek Magyarország legnépesebb férfi szerzetesi közössége, jelenleg 111 tagja van. 14 kolostorban élnek, 18 plébániát látnak el, templomigazgatóságokat vezetnek, gondozzák a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet, három iskolájuk, három szociális intézményük, két felsőoktatási kollégiumuk, egy óvodájuk van, és társfenntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának. A rend tagjai heti szinten legalább tízezer emberrel kerülnek kapcsolatba az intézményekben és a plébániákon. A ferencesek átlag életkora 50 év, a rendi létszám nem csökken, inkább évről évre gyarapszik - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.