Közélet

Francia és magyar diákok első világháborús emlékműnél emlékeztek együtt

Francia és magyar diákok első világháborús emlékműnél emlékeztek együtt

2014. április 19., szombat
Francia és magyar diákok első világháborús emlékműnél emlékeztek együtt
SZS20140418_francia_cserediakok_a_sagvariban_001

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és testvérintézménye, a nizzai d'Estienne d'Orves gimnázium közös projekttel emlékezett meg az első világháború szörnyűségiről. Az Ellenségek egykor, barátok ma gondolatot viselő munka remek alkalmat szolgáltat arra, hogy a diákok megismerkedjenek egymás kultúrájával.

Huszonöt éves múltra tekint vissza az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a nizzai d'Estienne d'Orves gimnázium testvérkapcsolata, vagyis az a diák csereprogram, amelynek keretében a fiatalok megismerhetik egymás hazájának kultúráját, bővebb ismereteket szerezhetnek a másik nemzet történelméről. A nizzai csoport mintegy húsz fővel és három kísérő tanárral április 11-én érkezett Magyarországra, azóta már bejárták Visegrád királyi palotáját, a fővárosban megtekintették a Budai várat, megmászták a Gellért-hegyet, jártak az Országházban, s kirándultak egyet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is. Célállomásuk természetesen Szeged volt, hogy a gimnázium falai között dolgozzanak az Ellenségek egykor, barátok ma című közös projektjükön. „Projektünk az első világháború centenáriumának tiszteletére jött létre, mégpedig a francia kollégák ötlete nyomán” – tájékoztatott

Ruzsáli Zsolt

, a Ságvári-gimnázium történelem szakos tanára. A diákok a háború alatti mindennapokból merítettek, így például nagyszüleik, dédszüleik történeteit vetették papírra, sőt, oktatóik felmenői közül is bekerült egy-egy életrajz a projektbe. A francia nyelvű cikkeket várhatóan májusban online publikálják, ugyanakkor rövid kivonatok magyar nyelven is elérhetőek lesznek.

SZS20140418_francia_cserediakok_a_sagvariban_002

„Hosszú éveken át

Józsa György

, intézményünk korábbi oktatója foglalkozott a csereutak szervezésével. A zömében tizenegyedik évfolyamos tanulóink minden második év októberében utaznak Franciaországba, hogy tíz napon át tanulják az idegen nyelvet, bővítsék ismereteiket az országról. Ez idő alatt azoknál a francia családoknál kapnak szállást, akiknek gyermekeit áprilisban vendégül láttak” – foglalta össze a program lényegét

Kiss Dezső

francia nyelv szakos pedagógus, az esemény főszervezője. Az Ellenségek egykor, barátok ma gondolat mentén a pénteki programot a szegedi Hősök kapuját őrző katonák lábánál koszorúzással zárták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.