Közélet

Fundamenta: idén több mint 20 százalékkal növekedhet a lakáshitelezés

Fundamenta: idén több mint 20 százalékkal növekedhet a lakáshitelezés

2014. április 15., kedd
Fundamenta: idén több mint 20 százalékkal növekedhet a lakáshitelezés

A Fundamenta-Lakáskassza trendfordulóra számít a lakáshitelezésben, a cég várakozása szerint a tavalyi 151 milliárd forint után legalább 20 százalékkal, 180 milliárd forintra növekedhet a hazai lakáshitel-piac.

A lakástakarék-pénztár keddi sajtóközleményéből kiderül, hogy optimizmusát a saját és az MNB adataira alapozza. A 12 havi gördülő lakáshitelezési adatok szerint - a mélypontnak számító 2013. márciusi 120 milliárd forinthoz képest - az MNB legutóbbi, 2014. februárig feldolgozott adatsora már közel 160 milliárd forintnyi új lakáshitel folyósítást jelez az elmúlt 12 hónapra. Az utóbbi 6 hónapban a havi folyósítási adatok 50 százalék körüli növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest. A Fundamenta-Lakáskasszához pedig az első negyedévében - a 2013-as első negyedévi 10 milliárd forinthoz képest - mintegy 30-35 százalékkal több hitelkérelem érkezett. Ennek alapján jelentősebb pozitív meglepetést sem zár ki a Fundamenta a lakáshitelezési piacon, amelyhez a tranzakciók számának látható növekedése is jó alapként szolgálhat. A válság következtében az ingatlanárak jelentősen csökkentek, a rövidtávú kamatok pedig rekord alacsony szinten állnak, ami élénkíti a lakáspiaci keresletet, legyen szó akár otthonteremtésről, korszerűsítésről, akár befektetési, öngondoskodási célú ingatlanvásárlásról - áll a közleményben. Az elmúlt közel két évben a piac összességében a Fundamentánál tapasztalt tendenciákkal párhuzamosan mozgott - írja a cég. Megjegyzik azt is, hogy a prognosztizált hitelösszeg ugyan még messze van a válság előtti, évi 600-700 milliárd forinttól, de arra az időszakra a hitelpiaci túlfűtöttség volt jellemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.