Közélet

B. Nagy László: Előbb a kapitány, aztán a csapat!

B. Nagy László: Előbb a kapitány, aztán a csapat!

2014. április 15., kedd
B. Nagy László: Előbb a kapitány, aztán a csapat!
b_nagy_laszlo03_gs

Még tart a parlamenti választási eredmények elemzése, de B. Nagy László úgy látja, Szegeden belül szükség lesz változásokra a jobboldalon ahhoz, hogy az önkormányzati választáson jó eredményeket érjen el a Fidesz-KDNP. A kormánypárti politikus a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában elmondta, megfelelő időben lesz konszenzus a polgármesterjelölt személyéről, aki esélyes arra, hogy Szegedet abba az irányba fordítsa, amerre fúj a szél.

- A Fidesz-KDNP pártszövetség ismét kétharmados többséget szerzett a Parlamentben az április 6-i választáson, ön pedig Csongrád megye 2-es választókerületében több mint 6200 szavazattal nyert a baloldali összefogás jelöltje előtt. Számított ekkora sikerre, hogyan értékeli az eredményeket?

- Az előrejelzések pozitívak voltak, de nem gondoltam, hogy az egész társadalom ilyen egységesen összeáll, és ismét kétharmadot szerez a Fidesz-KDNP. Ez az eredmény egyedülálló Európa-szerte, hiszen ez a töretlen bizalom szokatlan, s jelzi, hogy a kormányzat által az elmúlt négy évben tett gazdaság- és társadalompolitikai erőfeszítéseket elfogadták, nagyra értékelték a választópolgárok. A nagyarányú támogatás, amit most kaptunk, azt is jelenti azonban, hogy az eddigi nagy felelősség nem csökken. Lehetőségünk van arra, hogy a letett alapokra tovább építkezve az előttünk álló négy évben szép eredményeket érjünk el. Nagy kihívás ez a Fidesz-KDNP-s többség számára, most minden esélyünk megvan arra, hogy egy jó kormányzással a fejlődés és gyarapodás útjára lépjen hazánk. Úgy értékelem, hogy jó csillagzat alatt vagyunk, és jó irányba haladunk. A Csongrád megye 2-es választókerületében aratott győzelmemhez hozzájárult az a nagyszerű csapat, mellyel közösen dolgoztunk ezen az ügyön, és akárcsak a Parlamentbe jutott többi képviselőre, rám is nagy felelősség hárul. Szegedet – bár választókerületi határ szeli ketté – mindig is egységesen kezeltem, a város jövője és fejlődési pályája volt az, ami mindig is foglalkoztatott, a Homokhátság pedig a szívem csücske.

Stabil makrogazdasági környezetet remél B. Nagy László

- A Parlament, illetve a kormány az előző ciklusban rengeteg törvényt, illetve rendeletet alkotott, például a közigazgatás átszervezése kapcsán. Mire számít, folytatódik ez a feszített jogalkotási tempó, vagy nyugodtabb időszak elé néz a hamarosan felálló új kormány?

- Elképesztő mennyiségű, 850 törvény és egyéb jogszabály született négy év alatt, a feladatok jelentős részét az alaptörvény és a jogharmonizáció adta. Ezen már túl vagyunk, most egy nyugodtabb periódus fog következni. Most indult a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklus, amire kiemelt figyelmet kell fordítanunk, és ennek segítségével egy stabil makrogazdasági környezet mellett hatékony gazdaságpolitikát lehet folytatni.

- Igen intenzív kampányidőszakon vagyunk túl. Ebből mi volt a legemlékezetesebb?

- Ez volt az első egyéni választókerületi kampányom, hiszen négy évvel ezelőtt listáról jutottam a Parlamentbe, most viszont volt szerencsém végigdolgozni az elmúlt hónapokat. A legemlékezetesebbek egyértelműen a lakossági fórumok voltak, több mint húsz helyszínen találkoztam a választópolgárokkal, és bár Szeged városa és a Homokhátság esetében eléggé elkülönül a körzet, a fórumokon elhangzó vélemények, észrevételek és kérdések alapján nagyon jól meghatározható, hogy mi érdekli az embereket, és mely területeken van szükség előrelépésre a jövőben.

b_nagy_laszlo_valasztas_esteje32_gs

Viccesnek tartotta a baloldal negatív kampányát

- Maradva a kampánynál, ejtsünk szót a negatívumairól is! A kettes körzetben az ellenzéki összefogás jelöltje, Bátyai Edina a Facebookon tett közzé egy üzenetet, melyben azt írta, bántónak tartotta, hogy – amint fogalmazott – „ellenfele” olyan szórólapot terjesztett, melyben az volt olvasható, hogy ö az elmúlt hat-nyolc évben Gyurcsány Ferenccel közösen tette tönkre az országot, és ezt kikérte magának. A baloldal is jeleskedett ugyanakkor a negatív kampányban: egy másik szóróanyagon azt lehetett olvasni, hogy B. Nagy László szélkakas módjára előbb szélhámosságnak titulálta az ELI lézeres kutatóközpont beruházását, és csak később állt az ügy mellé. Mit szól ezekhez a jelenségekhez?

- Összességében úgy értékelem, hogy nagyon nyugodt és visszafogott kampányon vagyunk túl ahhoz képest, mint amit ígértek. Nem olvastam

Bátyai Edina

önök által említett levelét, de csak gratulálni tudok neki, hogy fel merte vállalni ennek a bizonyos a csoportnak a képviseletét nő létére. Ez tényleg tiszteletreméltó a részéről, és szép eredményt is ért el. A kampány során direkt távol tartottam magam attól, hogy elolvassak minden kampánykiadványt, de a rám vonatkozót láttam. Voltak benne jópofa dolgok, de tele volt csúsztatással, amit például az ELI-vel kapcsolatban írtak, kimondottan viccesnek találtam. Nem tudom, honnan vették, hogy nem támogattam a beruházást, hiszen én voltam az egyetlen a megyében, aki a külső és belső ellenlábasok ellen is tartottam az erőt Szegedben és az ELI-ben. Szerencsére sikerült túllendülni a nehézségeken, de érdemes tudni, hogy a problémák nem 2010-ben kezdődtek, hanem még az MSZP-kormány idején. Addigra a projektcég csődhelyzetbe került, nem tőkésítették fel, folyt a marketingmunka, de a pénzt addigra elköltötték, nem tudni hova. Négy évvel ezelőtt a cég és a projekt egésze volt veszélyben. Annak kifejezetten örülök, hogy mindenki a sajátjának érzi az ELI-t, ez lesz a siker alapja.

- Országos sajtóhír is megjelent, mielőtt a baloldal elindította az egyes választókerületekre szabott, általában Ron Werber izraeli kampánytanácsadó nevével összefüggésbe hozott negatív szórólapkampányát, és pár nappal később valóban a postaládákban landoltak a különböző anyagok – például az ELI-s „kiadvány”. Amikor ezek a negatív kampányelemek előkerülnek, ki dönt arról, hogy a jelölt vagy a stábja valamilyen módon reagál-e rájuk?

- Ezt az ELI-vel kapcsolatos anyagot olvastam egyedül, és azt feltételeztem, hogy akik írták, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy mi a helyzet Szegeden, nem tudják, hogy én ki vagyok, és milyen munkát végzek, csak kiadták nekik a feladatot, hogy valamit készítsenek ellenem. Elég vicces volt a tartalma, ezért úgy értékeltem, hogy ezt magyarázni sokkal károsabb, mint hagyni, hiszen akkor elindítottunk volna egy helyi egymásra köpködést, aminek nem vagyok a híve. A választási eredményekből is kiderült, hogy az emberek pontosan tudták, hogy melyik jelölt mit képvisel, és kire mit lehet bízni.

b_nagy_laszlo01_gs

Az egyik tisztségről le kell mondania

- Térjünk át az előttünk álló időszakra! Az új Parlament megalakulásával kapcsolatban mi tudható, mikorra várható az alakuló ülés?

- Szombaton zárult le a szavazatszámlálás, kedden jár le a háromnapos fellebbezési határidő. Ahol élnek ezzel a lehetőséggel, ott nem lesz jogerős a választás eredménye, de a hónap végéig ez a szakasz lezárul. Addig semmilyen komoly döntés nem születhet, meg kell várni, hogy ténylegesen érvényesnek tekinthessük a választás eredményét. A törvény szerint a voksolás után harminc nappal ki kell írni az új Parlament megalakulását, vagyis legkésőbb május 6-ára össze kell hívnia a köztársasági elnöknek az alakuló ülést.

- Változtak azonban a szabályok, melyek értelmében összeférhetetlen a kormánymegbízotti és a parlamenti képviselői tisztség, ami önre, Csongrád megye jelenlegi kormánymegbízottjára is vonatkozik...

- Ez valóban így van, az eskütétel pillanatában beáll az összeférhetetlenség, és hat napon belül le kell mondanom valamelyik pozícióról. Nyilvánvalóan ez a kormánymegbízotti tisztség lesz.

- Az tudható-e már vagy csak az új kormány megalakulása után derül ki, hogy a kormánymegbízottak jogállása vagy éppen a kormányhivatalok működése tekintetében lesz-e valamilyen változás, finomhangolás?

- Az új Parlament megalakulásakor derül ki, hogy milyen lesz a kormánystruktúra, milyen minisztériumok fognak működni, és utána lehet arról szó, hogy az állami intézmények hol helyezkednek el az új rendszerben. Ettől függetlenül a kormányhivatalok státusza nem változik. Felmerülhet kérdésként, hogy ki lesz az új kormánymegbízott, de egyelőre nincs meg az az ember, akinek joga van jelölni bárkit is erre a pozícióra. A végső döntést pedig a miniszterelnök mondja majd ki.

A béke fenntartása vár az új kormánymegbízottra

- Milyen kihívás elé néz az, aki követni fogja a Csongrád megyei kormánymegbízotti székben?

- A legfontosabb, hogy fenn tudja tartani a békét. Ez egy bejáratott, jól működő rendszer, szerintem itt jól érzik magukat a kollégák, hiába mondják azt, hogy az államigazgatásban dolgozóknak illik idegeskedniük. Elértem azt, hogy itt nyugodt légkörben folyik a munka, az állomány szakmailag megfelelő, tudják, hogy mi a dolguk. A jövőben a munkatársak és az ügyfelek közötti kommunikáción lehet még javítani, az utánam jövőnek ebben lesz feladata. További kormányablakok is fognak nyílni a megyében, de ez a folyamat is elindult, az ehhez szükséges hátteret kell megteremteni.

Jobb egy jó jelölt későn, mint egy rossz hamar

- Április hatodikán éjszaka beszédében úgy fogalmazott, hogy folytatni kell a munkát, hiszen két választás még lesz ebben az esztendőben, melyek közül az őszi önkormányzatit jelölte meg nagyobb jelentőségűnek. Botka László szegedi MSZP-s városvezető a napokban jelezte, ismét meg kívánja magát mérettetni a polgármesteri választáson. Mit gondol, nincs már most késésben a Fidesz, hiszen nincs még jelölt, és a kampány sem indult el, miközben ezt már jól láthatjuk a másik oldalon?

- Kiszámítható volt

Botka László

lépése, pláne választási vereségük csúfosságának mértékéből is úgy gondolom, nincs is számára ésszerűbb döntés, minthogy a polgármesteri tisztségért induljon újra. Összességében úgy látom, egy jó jelölt későn is jobb, mint egy rossz jelölt most, de amíg az országos struktúra nem áll fel, addig nem valószínű, hogy érdemleges döntés születik ebben a kérdésben. Tisztában vagyok vele, hogy sokakat érdekel, ki lesz a Fidesz-KDNP szegedi polgármester-jelöltje, de volt egy megállapodásom

Orbán Viktor

miniszterelnökkel, hogy erre a kérdésre csak a választások után térünk ki az eredmények elemzése után. Megfelelő időben lesz konszenzus a jelölt személyéről, aki esélyes arra, hogy Szegedet abba az irányba fordítsa, amerre a szél fúj. Illendő lenne a városnak egy megfelelő hátszelet kapnia, hogy ne az történjen, ami a mögöttünk álló négy évben történt, amikor is Szeged város vezetője nem volt hajlandó semmilyen ügyben senkivel leülni, és normális módon megbeszélni a város sorsát.

b_nagy_laszlo02_gs

Még zajlik a szegedi eredmények értékelése

- A polgármesterjelölt személye mellett a közgyűlés összetétele is fontos, hiszen láthattuk, hogy a baloldali városvezetés és a jobboldali többség felállása sokszor patthelyzetet eredményezett. A két fideszes szegedi választókerületi elnök hogyan tud együtt dolgozni, még ha nincs is polgármesterjelölt?

- Nem titok, hogy a választókerületi eredmények elemzése zajlik, melyből objektívan láthatóvá válik, hogy az elmúlt négy évben ki milyen munkát végzett a saját körzetében. De egy csapat összetételéről döntést hozni addig, amíg nincs csapatkapitány, eléggé furcsa lenne. Eleve kudarcra van ítélve az a közgyűlés, ahol nem a polgármesterjelölt, vagyis a kapitány véleménye számít abban, hogy kivel szeretne és tud együtt dolgozni. Ezt személyes tapasztalat alapján mondom, szerintem nem nyertem volna meg a 2-es körzetet, ha nem a megfelelő csapat áll mögöttem.

- Igaz, még tartanak az elemzések, de mégis mi lehet annak az oka, hogy Szegeden belül nem szerepelt annyira sikeresen a Fidesz-KDNP, mint országosan?

- Szeged sosem volt könnyű terület, és ennek fényében úgy látom, hogy jól szerepelt a jobboldal. Az én választókerületemben nagyobb arányban nyertünk vidéken, de Szegeden belül is több mint húsz szavazókörben kaptam több szavazatot, mint az ellenzéki jelölt. Ismétlem, még tart az eredmények elemzése, csak ha azzal végeztünk, akkor lehet következtetéseket levonni. Úgy gondolom azonban, szükség lesz változásokra ahhoz, hogy sikeres választásokat lehessen a későbbiekben is megvívni Szegeden.

Húsvétkor az unoka az első

- Az országgyűlési választás után szinte azonnal elkezdődött az európai parlamenti választási kampány. Jut idő a pihenésre? Hogy telik majd a húsvét?

- Reményeim szerint húsvétkor lesz egy kis pihenés, és bár az azt követő héten elkezdődnek az egyeztetések, nem fog még teljes gőzzel menni a munka. Mindenkire ráfér a pihenés, hiszen utána elkezdődik a parlamenti munka, vár ránk két választás, igazán mozgalmas év elé nézünk. Húsvétkor jönnek a gyerekek és az unokám, és az lesz a feladatom, hogy játsszunk. Ilyenkor a feleségem sokat és finomakat főz, nagyon szeretem a hagyományos húsvéti ételeket, a sonkát, a főtt tojást és a tormát. A család hölgy tagjait, a nejem, a lányom és az unokám mindenképpen meglocsolom.

Pintér M. Lajos - Varga Anna

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.