A közétkeztetést megújító Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezi meg közösen Csongrád Megye kormányhivatala, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az országos Mintamenza Program vezetése és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Szegeden „Mindennapi egészségünk - új alapanyagok a közétkeztetésben"címmel.
2014. március 6-án, csütörtökön a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében rendezik meg a Békés megyéből indult, mára országos kiterjesztést nyert közétkeztetési reformprogram, a Mintamenza Dél-alföldi programindító konferenciáját. A program célja jó minőségű, lehetőség szerint helyi termékek felhasználásának biztosítása a közétkeztetésben gyermekeink egészségének megóvása érdekében. Jelentősége azonban nemcsak az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően kialakuló megbetegedések visszaszorításában keresendő, hanem a helyi magyar kiváló termékek felhasználása által társadalmi kohéziós erőként is jelentkezik, kedvező hatást gyakorol kulturális és nemzeti értékeinkre egyaránt.
Prohászka Béla
, a Mintamenza Program szakmai vezetője elmondta: a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének Mintamenza csapata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is fontosnak tartja, hogy az itt élők is egészséges alapanyagokból készült ételeket fogyasszanak a közétkeztetésben. Az egyik legfontosabb, hogy az alapanyagok ellenőrzöttek legyenek, korosztálynak megfelelő mennyiségben, minőségben és esztétikusan szolgálják fel az ebédlőkben - hangsúlyozta Prohászka Béla. A konferencia levezető elnöke Ifj. Hubai Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke lesz. Köszöntőt mond
B. Nagy László
, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja,
Magyar Anna
a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, valamint
Német Ferenc
a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke. Az előadások sorát
Győrffy Balázs
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitja meg „Termelőktől a közétkeztetésig – Mintamenza a Kamara szemszögéből” címmel.
Zoltai Anna
, a NÉBIH ÉTbI Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetőjét a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója,
Závogyán Magdolna
követi, előadásának címe: „Közösség – értéktár – értékrend”.
Mucsi Gyula
megyei tisztifőorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) főként a Mintamenza Program népegészségügyi jelentőségéről fog beszélni, majd
Gáspár Gábor
megyei tisztiorvos ( Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) ecseteli a reformprogram eddigi Csongrád megyei tapasztalatait.
Gaálné Maráczi Gabriella
főorvos (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) a Mintamenza országos kiterjesztéséről fog beszélni a konferencián, majd
Plesovszkiné Ujfaluczki Judit
tankerületi igazgató (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Szeged) tart előadást „Az vagy, amit megeszel!” címmel. A helyi ízek kóstolását követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának elnöke szólal fel, majd a „A közétkeztetés fejlesztésének alternatívái"-ról hallhatunk
Páger Zsolttól
.
Farkas Zoltán
, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke a hal közétkeztetésbe való bevonásáról fog értekezni, majd a Vitaricum Kft.-től
Acsay Lajos
tulajdonos és a Bonafarm Zrt. képviseletében
Éder Tamás
tartanak előadást. Végül, de nem utolsó sorban
Prohászka Béla,
a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetségének alelnöke, szakmai társelnöke beszél majd a helyi alapanyagok fontosságáról a közétkeztetésben. Forrás:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.