Közélet

Bohács Petőfitelepen: A munkahelyteremtés Szeged fellendülésének kulcsa + FOTÓK

Bohács Petőfitelepen: A munkahelyteremtés Szeged fellendülésének kulcsa + FOTÓK

2014. március 12., szerda
Bohács Petőfitelepen: A munkahelyteremtés Szeged fellendülésének kulcsa + FOTÓK
bohacs_zsolt_lakossagiforum02_gs

Negyedmillióval több ember dolgozik, mint négy éve – Bohács Zsolt országgyűlési képviselőjelölt szerint ez az egy adat is mutatja, hogy jó irányba indult a Fidesz-KDNP kormány. A Petőfitelepi Művelődési Házban tartott fórumán a Szegedtől átvállalt 28 milliárdos adósságról és a város jövőképéről is szó esett.

„A Fidesz kormányzásának ideje alatt az uniós átlagnál végig jobban teljesített hazánk, az ország mindvégig 3 százalék alatt tudta tartani az államháztartási hiányt” – jelentette ki

Bohács Zsolt

országgyűlési képviselőjelölt, aki kedden este arra is emlékeztette a Petőfitelepi Művelődési Házban egybegyűlt közönséget, hogy négy évvel ezelőtt 500 milliárd forintos luk tátongott a költségvetésen, amikor átvették a kormányzást. Csongrád megye 1-es választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje hozzátette, 2002-ben 300 milliárd forintos tartalékkal adták át a kasszát az MSZP-s kormánynak, míg a szocialisták nyolc év után 83 százalékos államadósságot és IMF-hitelt hagytak maguk után. Bohács elmondta, a polgári kormány úgy döntött, nem követik a szocialisták „hagyományait”, vagyis nem pedig az emberektől vettek el még többet, hanem a bankokra és multikra vetettek ki adókat. „Ez az irányvonal ma is megállja a helyét, akkor viszont kiverte a biztosítékot, még az unióhoz is fordultak. Mindenbe belekötöttek, eljárásokkal fenyegetőztek, majd közel két év után megtetszett más országoknak is ez a program, és átvették a magyar gyakorlatot. Bebizonyosodott, hogy ez életképes elképzelés” – jegyezte meg. A foglalkoztatottsági adatokkal kapcsolatban elhangzott, ma hazánkban több mint 4 millióan dolgoznak, vagyis a Gyurcsány-Bajnai-kormány óta 250 ezerrel többen. Bohács Zsolt úgy értékelte, ez az adat is mutatja, hogy jó irányba halad a kormány. Az elmúlt négy esztendőt értékelve arról is beszélt, hogy az első két évben a költségvetési lukakat tömték be, és a felhalmozott hitelállományt fizették vissza, ez utóbbi miatt számtalan ellenzéki támadás érte a nagyobbik kormánypártot. A képviselőjelölt közölte, azért nem kért hazánk az újabb IMF-hitelből, mert olyan – az emberek mindennapjait negatívan befolyásoló – feltételeket szabtak, amelyek elfogadhatatlanok voltak a kormány számára.

Idén is folytatódik a rezsicsökkentés

Szólt arról is, hogy az emberek számára a kormány munkájából ténylegesen forintra váltható a rezsicsökkentés és a munkavédelmi program. Ez utóbbi a fiatalok és az 50 éven felüliek munkavállalását segítette, továbbá kiemelten foglalkoztak az édesanyákkal. A gyes újbóli három évre emelése és a gyermekek után igénybe vehető adókedvezmény mellett a gyed extra is segítség a családoknak. Ez ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermek egyéves kora után úgy mehessen vissza dolgozni az édesanya, hogy közben nem veszíti el az ellátást. A kormányzati intézkedések közül kiemelte a rezsicsökkentést is, mely idén tovább folytatódik. Bohács Zsolt beszámolt arról, hogy a megvalósult 20 százalékos ármérséklés révén a 2007-es szinten vannak jelenleg a rezsidíjak, és újra az európai középmezőnyben vagyunk a rezsiárak tekintetében. Megjegyezte, az előző MSZP-kormány alatt csak a gáz árát 15 alkalommal emelték, összességében 300 százalékkal.

bohacs_zsolt_lakossagiforum06_gs

Munkahelyek nélkül nem fejlődik Szeged

„Amit polgármesterünk az elmúlt időszakban felhalmozott, az az adósságszolgálat” – tért át Szeged helyzetének és

Botka László

munkásságának értékelésére Bohács hozzátéve, a Fidesz-kormány 28 milliárd forint adósságtól szabadította meg a napfény városát. A fejlesztésekkel kapcsolatban – melyeket részben hitelekből finanszírozott Szeged – egy fontos dolgot hiányolt a jelölt: a munkahelyteremtést. Megjegyezte, hogy az uniós pénzek helyi felhasználásából a díszburkolat a legkézzelfoghatóbb. Kitért azokra az ellenzéki kijelentésekre, melyek szerint a Szegeden megvalósuló fejlesztéseket, így például az új klinikai tömb hamarosan befejeződő építése vagy a most megkezdett ELI lézeres kutatóközpont egytől egyig a szocialisták találták ki. „Nekem is vannak nagyszerű ötleteim, de ha üres a zseben, sokra nem megyünk, vagyis nem szabad elfelejteni, hogy a mostani Fidesz-kormány biztosított forrásokat a beruházások megvalósulásához” – közölte. Szeged gazdasága szempontjából az ELI-t nevezte jelentősnek, a mellé tervezett scinece parkba betelepülő cégek nagy lehetőséget rejtenek, például a munkahelyteremtés terén. „Több mint 100 milliárd forintot fizettünk ki Szegeden és a környéken, vagyis hiába is állítja az MSZP-s városvezető, Botka László az ellenkezőjét, az itteni kormánypárti országgyűlési képviselők rengeteget dolgoztak a városért, a térségért az elmúlt négy év alatt” – mondta el Bohács. Az országgyűlési képviselőjelölt megjegyezte, ha jobban lehetne együttműködni a polgármesterrel, a helyi ügyek is gördülékenyebben mennének. Legutóbb hiába osztották szét a képviselői és településrészi keretet, Botka 20 milliót zárolt, mondván, hogy a közpénzek elherdálása ellen harcol.

A multik a nyugdíjkasszákra is rátették volna a kezüket

A fórum egyik résztvevője felvetette, ellenzéki oldalról számtalan támadás éri a kormányt a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása miatt, miközben azt elfelejtik, hogy 2010-ben üresek voltak a magánnyugdíj-pénztári kasszák. Bohács válaszában kifejtette, a külföldi multik ezekre a pénzekre is rá szerették volna tenni a kezüket, s az látszott, hogy húsz év múlva nem lesz miből kifizetni a nyugdíjakat, ráadásul az MSZP-kormány az összegek közel 30 százalékát működési költségeinek fedezésére költötte. Negatív személyes példát is tudott mondani, az a magánnyugdíjpénztár, ahová a feleségének a befizetései mentek, csődbe ment, és mindössze egy kimutatást kaptak arról, hogy mennyi pénzt fizettek be az adott számlára...

Menyhárt Sándor

a környezetterhelési díj mértékére panaszkodott, amit helyi rendelet szabályoz, és Szegeden ennek a mértéke 1800 forint köbméterenként. Az idős nyugdíjas nem tudja kifizetni a magas díjat, és kérelmeit eddig elutasították. Bohács elmondta, 50 százalékos díjkedvezményt lehet igényelni, és azt javasolta, hogy a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz forduljon, az önkormányzat rendelete szabályozza a kérdést. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus energiahatékonyságra vonatkozó részeiről, vagyis a KEHOP pályázatairól

Molnár Sándorné

, a Széchenyi Programiroda környezetvédelmi és energetikai tanácsadója számolt be a fórumon. Ezek közül a lakosságot leginkább az érinti, hogy várhatóan az idén ősszel megjelenő pályázati lehetőségek között lakások hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, fűtési rendszerek felújítására és akár napkollektorok beszerzésére is rendelkezésre állnak majd források. A támogatási intenzitással kapcsolatban a szakember elmondta, 40-50 százalékos arányra lehet számítani, és arról is biztosította a jelenlévőket, hogy bár egyszerűsödtek a pályázatok, a Széchenyi Programiroda továbbra is térítésmentesen segédkezik azok megírásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.