Közélet

Terjedelmes módosítás érkezett az országgyűlési törvényhez és a házszabályhoz

Terjedelmes módosítás érkezett az országgyűlési törvényhez és a házszabályhoz

2014. február 3., hétfő
Terjedelmes módosítás érkezett az országgyűlési törvényhez és a házszabályhoz

Terjedelmes módosítást javasol az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az országgyűlési törvény és az új házszabály módosítására benyújtott javaslatokon. Átfogalmazták azt a részt is, amely arról szól, hogy üléskezdéskor a képviselők felállva köszöntik a választópolgárokat.

A testület hétfői ülésén döntött módosító indítványok benyújtásáról ezekhez a javaslatokhoz. Az Országgyűlésről szóló és azzal összefüggő egyéb törvények módosításához benyújtott indítványban meghatározzák a képviselői tiszteletdíj megvonásának, valamint a képviselői joggyakorlás felfüggesztésének menetét, ha a képviselő a házszabályi rendelkezések tanácskozási rendre, szemléltetésre vagy szavazásra vonatkozó szabályait megszegi, illetve erőszakosan lép fel. Egyet nem értés esetén a képviselő öt munkanapon belül kérheti a mentelmi bizottságtól a döntés hatályon kívül helyezését. A kérelemről a bizottság tizenöt napon belül dönt, ha túllépi a határidőt vagy nem adott helyt a képviselő kérelmének, akkor arról a honatya kérheti az Országgyűlés döntését. Ha a Ház elfogadja a bizottság javaslatát, akár egyhavi tiszteletdíj-csökkentést is kiszabhatnak arra a képviselőre, aki az Országgyűlés ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett vagy arra hívott fel. Rögzítikenék, hogy a szószólók jogai és kötelezettségei egyenlők, tevékenységüket a köz és az adott nemzetiség érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók, valamint mentelmi jog illeti meg őket. A javaslat azt is tartalmazza, hogy zártláncú audiovizuális rendszer működik a bizottsági ülések közvetítésére. Módosítanák az üzemanyagkártya feltöltésére vonatkozó szabályokat: másodszor nem negyedévente, hanem havonta történik az állami adóhatóság által közzétett, az üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható árak figyelembevételével. A házszabálytól eltéréshez továbbra is négyötödös többség kellene. Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozati javaslat pontosítja annak szabályát, hogyan kell kezdeni a plenáris ülést. Törölték a szövegből, hogy az elnöknek az elnöki emelvényre való érkezésekor kell felállva köszönteni a választópolgárokat. Most ez szerepel a szövegben: az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök és az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Meghatároznák, hogy az ellenzéki képviselő az, aki nem tartozik kormánypárti képviselőcsoporthoz és nem nemzetiségi képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.