Közélet

Hatvan pártot vett nyilvántartásba eddig a Nemzeti Választási Bizottság

Hatvan pártot vett nyilvántartásba eddig a Nemzeti Választási Bizottság

2014. február 9., vasárnap
Hatvan pártot vett nyilvántartásba eddig a Nemzeti Választási Bizottság

Három újabb pártot vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén, így ezekkel - valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt - már 60 jelölő szervezet indulhat a választáson.

A testület jelöltkénti nyilvántartásba vette a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt (Európai Baloldal rövidítéssel), a Tiszta Energiával Magyarországért Pártot (Tempo) és a Magyarok Magyarországért Pártot (Mama). Az NVB az Összefogás Magyarországért Párt nyilvántartásba vételét visszautasította, mert az a bíróság civil szervezeti nyilvántartásban a választás kiírásának időpontjában még nem szerepelt. Az Országos Bírósági Hivatal januári nyilvántartásában 147 párt szerepelt, ez azt jelenti, hogy ennyien indulhatnának a parlamenti választáson, továbbá a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, összesen tehát 160 szervezet állíthatna jelölteket. Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezet létezését, azt, hogy pártként van-e bejegyezve, valamint adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.