Közélet

Gondatlansága miatt meghalt egy ember, felfüggesztettet kapott

Gondatlansága miatt meghalt egy ember, felfüggesztettet kapott

2014. február 10., hétfő
Gondatlansága miatt meghalt egy ember, felfüggesztettet kapott

A Szentesi Járásbíróság pénteken első fokon nem jogerősen bűnösnek mondta ki H. K. vádlottat foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért őt egy év, végrehajtásában kettő év próbaidőre felfüggesztet fogházbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás lényege szerint

H. K.

vádlott és társa – akivel szemben a büntetőeljárást halála miatt korábban megszüntették - a Szentes és Csongrád közötti Tisza-híd felújítási munkálatait irányították 2009-ben. A vádlottak a munkavédelmi törvényben és a munkaköri leírásukban foglalt, a munkavédelmi szabályok betartására vonatkozó kötelezettségük ellenére nem gondoskodtak arról, hogy a munkavégzés helye megfelelően körül legyen kerítve, és a beesés ellen védett legyen. 2009. július 31-én a Szentes felőli dilatációs munkagödörben a munkaárok körülhatárolására nem került sor, továbbá a Csongrád felőli oldalon sem volt védőkorlát kiépítve, a beesés elleni védelem céljára a zsaluzat hevederjeit használták. Augusztus 1-jén 23 óra körül a kerékpárját maga mellett toló sértett a dilatációs árokba esett, míg az augusztus 2-ra virradó éjszaka 1 óra körüli időben egy másik sértett a Szentes felőli oldalon lévő körülkerítetlen munkaárokba zuhant bele, és mindketten 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Még ugyanazon a napon, hajnali 2 óra körüli időben, a Csongrád felől Szentes felé kerékpárján közlekedő harmdik sértett szintén a Szentes felőli oldalon található betonárokba zuhant, melynek következtében olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.