Közélet

Szeged elmúlt éve ellenzéki szemmel – politikai csaták és elfeledett társadalmi rétegek

Szeged elmúlt éve ellenzéki szemmel – politikai csaták és elfeledett társadalmi rétegek

2014. január 7., kedd
Szeged elmúlt éve ellenzéki szemmel – politikai csaták és elfeledett társadalmi rétegek
kozgyules17_gs

Az együttműködésről kell szólnia a 2014-es esztendőnek – vélekedett az MSZP és az Együtt Szeged Frakció szegedi vezetője. Kozma Józsefet, Nagy Sándort és az LMP-s Szentistványi Istvánt a 2013-as év értékelésére kértük fel.

Kozma József

, az MSZP szegedi elnöke emlékeztetett, egy évvel ezelőtt is arról nyilatkozott, lát reményt a városban az együttműködésre, hiszen ez Szeged érdeke. „Ezen várakozásaim megvallva az igazat, nem teljesültek a jobb- és baloldal együttműködésének tekintetében. De úgy látom, teljesen visszafordíthatatlan dolgok nem történtek” – fogalmazott a szocialista politikus. Elmondta, a fejlesztési célok közös kijelölése, illetve a városi cégek irányításában konszenzusos politika kialakítása lenne az egyik legfőbb cél, amit meg kellene valósítani. „A 2014-es esztendő az új együttműködés éve kell, hogy legyen. Ezt vagy önszántukból megteszik a jobboldali politikai erők, vagy az idei parlamenti és önkormányzati választások fogják kikényszeríteni. Enélkül a városba nem fog jönni a fejlődéshez szükséges kormányzati és európai uniós forrás, s enélkül – beláthatjuk – a szegediek nem lesznek elégedettek” – vélekedett Kozma.

kozma jozsef kozgyules39_gs

A választások alkalmával a szegediek tanulva az elmúlt évek leckéiből világos és egyértelmű felhatalmazást fognak adni a város vezetésének az MSZP helyi elnöke szerint, s meg fogják erősíteni az eddigi irányvonal helyességét. „Így a szociális, kulturális és városfejlesztési kérdésekben a korábbi ciklusok irányvonalát követve olyan pályára állítják a várost, amely 2020-ig világosan felvázolja a perspektívát. Megvalósul az ELI lézerközpont beruházás ebben az időszakban, s látható lesz, hogy Szeged és az egyetem, s az ott folyó tudományos kutatómunka a zászlóshajó ebben a városban. A belvárosban pedig azok fognak tudni boldogulni, akik a fejlesztések révén valódi munkahelyhez jutnak” – közölte. Ennek érdekében kell mindenkinek dolgoznia Kozma József szerint, aki hangsúlyozta, az emberek boldogulása nem szabad, hogy választásoktól oly mértékben függjön, mint amit az elmúlt három évben tapasztaltak.

Nagy Sándor: a közgyűlésben az MSZP és az Együtt Szeged Frakció alkothat többséget

„A közgyűlés pont úgy működött, mint a korábbi két évben, és ez nem dicséret” – jegyezte meg az Együtt Szeged Frakció vezetője.

Nagy Sándor

úgy látja, hogy a

Botka László

szocialista polgármestert támogató frakciók a fejlesztési eredményeket és előremutató projekteket támogatták, míg a helyi Fidesz részéről ez nem volt szempont. „Számos olyan döntés született például a városi cégeknél vagy beruházások kapcsán, amivel akadályozták a munkát. A Fidesz és a Jobbik lecserélte a városi cégvezetőket, ami folyamatos problémákat eredményezett ezen cégek működésében. Bizonyos városi beruházásoknál is a 'húzd meg, ereszd meg' elve volt megfigyelhető, vagyis nehezen mentek végig még olyan szerintem egyértelműen pozitív dolgok is, mint például az ELI lézerközpont ügye” – közölte Nagy Sándor.

nagy sandor kozgyules_26_gs

A tavalyi év másik fontos történésének azt tartotta, hogy létrejött az Együtt Szeged Frakció, pozitívumként értékelte, hogy a Szabad Város Egyesület tagjai csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz, és lesz egy országgyűlési képviselőjelöltjük is

Bátyai Edina

személyében. „Ő, ahogy korábban fogalmazott, megjeleníti azokat az embereket, akiknek az életébe beleszólt a politika, és most ők szeretnének beleszólni a politikába. Pozitívum, hogy ilyen jó jelöltünk lesz” – szögezte le. Nagy Sándor a választásokon változásokra számít, mind az országgyűlési, mind a helyi képviselők személyét illetően. Szeged fejlődése szempontjából azt tartaná előremutatónak, ha az MSZP és az Együtt Szeged Frakció közösen többségbe kerülne.

Szentistványi István: szétszakadóban van Szeged

„Hosszú ideje zajlik, de úgy látom, évről évre egyre akutabb, hogy végletesen szétszakadóban van a város. Szeged menedzselése gyakorlatilag kimerül a közterületek és a városközpont csinosításában, a felső középosztály és az elit jó közérzetét alapozza meg, miközben teljesen magára maradt egy olyan társadalmi réteg, melynek a gondjaival senki nem törődik. Ez az ellentét, ami leginkább uralja a települést” – erről már

Szentistványi István

beszélt portálunknak. Az LMP-s képviselő hozzátette, társadalmi különbségek mindenütt vannak, de Nyugaton olyan módon épül egy város, hogy minden réteg a sajátjának tudja érezni, s ezt hiányolja Szeged tekintetében.

szentistvanyiistvan_kozgyules12_gs

„Egy 29 fős testületre egyedül nincs túl nagy ráhatásom, de az év folyamán többször próbáltam akár szimbolikusnak is tekinthető lépéseket szorgalmazni, ám ezek rendre lepattantak mindkét nagy frakcióról. Számukra mintha nem látszanának a leszakadóban lévő társadalmi csoportok, vagy egyszerűen csak nem relevánsak. Úgy látom, a szegediekre nem mint városi polgárokra, hanem pusztán mint szavazókra tekintenek” – jegyezte meg. Példaként a 10-es troli átadását említette, amikor is látványosan megünnepelték a fejlesztést, miközben azt láthatják a lakosok, hogy egyre jobban ellehetetlenül a közösségi közlekedés, vagyis nem érdemes buszra várni, mert óránként jár. Emlékeztetett, többször hívták fel a figyelmet arra is, hogy semmilyen lényeges várospolitikai döntésbe nem próbálnak beleszólást biztosítani az itt élőknek, csak a látszatra ad a városvezetés, például olyan marketingkampányokkal, hogy az új troli színéről szavaztatják a szegedieket. Az LMP-s képviselő leszögezte, ő nem szavaz együtt egyik politikai tömbbel sem, minden egyes kérdésben meggyőződése szerint voksol, s ezért politikai ellenségként van számon tartva, de erre is számított, amikor bekerült a testületbe...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.