Közélet

Száz éve született „az utolsó szegedi papucsos"

Száz éve született „az utolsó szegedi papucsos"

2014. január 10., péntek
Száz éve született „az utolsó szegedi papucsos"
ratkai_kiallitas_1

Kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár „az utolsó szegedi papucsosként” számon tartott Rátkai Sándor születésének századik évfordulójáról.

A kiállításon folyóiratokban és hetilapokban megjelent Rátkai-interjúk olvashatók, a szegedi papucsosság történetét a helyismereti gyűjteményben őrzött fotók, valamint

Izsák Istvánné

szűcs és papucsos mester műhelyéből való munkaeszközök és kézzel varrott papucsfejek illusztrálják. Eredeti Rátkai-papucsokkal, fotótablóval és az újonnan, de a szegedi papucsvarrás hagyományos módszerével készült lábbelikkel is gazdagodott a Somogyi-könyvtár

Rátkai Sándor

-kiállítása. A Rátkai Sándor Közhasznú Alapítvány, valamint a szegedi papucskészítés hagyományait követő Sallay Tibor szegedi cipész- és papucsos mester jóvoltából egy pár piros, bojtos Rátkai-papucs, a varrás folyamatát szemléltető, félig elkészült, kifordított papucs, s egy fehér menyasszonyi szalagos papucs is megtekinthető. Utóbbiak Sallay Tibor munkái. A menyegzői papucs az eredeti szegedi viseletnek megfelelően „forgatós”, azaz egylábas, nincs különbség a bal- és jobblábas papucs között. Ugyancsak a Kiss Ernő utcai, hajdani Rátkai- (ma Sallay-) műhelyben berendezett kis múzeumból való az a fotótabló, amely Rátkai Sándor inaséveiben, későbbi vásárokon készült fölvételeken mutatja be a 2011-ben elhunyt papucsos mester munkásságának eseményeit. A kiállítás január 22-ig látható a könyvtár második emeletén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.