Közélet

A MOB is segítheti egy új szegedi uszoda megépülését + FOTÓK

A MOB is segítheti egy új szegedi uszoda megépülését + FOTÓK

2013. december 11., szerda
A MOB is segítheti egy új szegedi uszoda megépülését + FOTÓK
sportforum08_gs

A MOB sportfinanszírozási koncepciója lehetővé teszi, hogy Szegeden új fedett uszoda épülhessen, derült ki Fábián László, a szervezet sportigazgatójának Szegeden tartott előadásán szerda délután.

Szerda délután a Magyar Olimpiai Bizottság sportfinanszírozásáról tartott fórumot a szegedi városháza házasságkötő termében

Bohács Zsolt

, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke, valamint

Fábián László

, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. A várakozásokkal ellentétben viszonylag csekélyebb érdeklődés övezte előadást megelőzően

Kónya Sándor

, a Városi Sporttanács elnöke elöljáróban elmondta, több szegedi sportszervezet jelezte, hogy szükséges ilyen fórum, ennek keretében került sor a MOB tevékenységét megismertető szegedi eseményre.

Bohács Zsolt

- aki a jelenlévő

Dervarics Attila

és

Horváth András

mellett ugyancsak tagja a MOB-nak Szegedről - hangsúlyozta, nincs könnyű feladata a MOB-nak és a sportigazgatónak, amióta egycsartornás rendszerű lett a sportfinanszírozás. "A jövőre nézve nagyon fontos, hogy az olimpiai mozgalom és a sportfinanszírozás fontos szerepet tölt be a kormány programjában a négy évvel ezelőtti 5,6 milliárdról 106 milliárdra ugrott az az összeg, amelyet erre a célra fordítanak. Bízunk benne, ezek az erőfeszítések meghozzák eredményüket. 2014-2020 között további 16 sportág kap kiemelt támogatást, 135 milliárd forintot, aminek az a célja hogy elősegítse az elkövetkező olimpiákon eredményes szereplést" - emelte ki a korábbi ötszörös világbajnok kenus politikus.

sportforum10_gs

A korábbi öttusázó

Fábián László

sportigazgató elmondta, a MOB-nak nem csak az olimpiai sportágakkal kell foglalkozni, hanem az azon kívül található diák- és egyetemi sporttal, a szabadidősportokkal, valamint a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeivel. "Az olimpiai tagozat a zászlóshajó, de azt a célt tűztük ki, hogy minden tagozatban érjünk el sikereket. Fontos a kommunikáció, a szakemberképzés, és hogy mindenhol jelen legyünk - ez nehéz feladat" - hangsúlyozta Szöul olimpiai bajnoka, hozzátéve, kellenek az innovatív projektek, amelyek a négy további tagozat további fejlődéséhez is hozzájárulnak. Mindezekhez szükséges, hogy a MOB minden sportszerveződéssel együtt tudjon működni a kluboktól kezdve a sportszponzorációban résztvevő cégekkel is, ehhez alapvetően fontos a kommunikáció. A sportigazgató kitért a MOB szervezeti struktúrájának átalakulására:

Borkai Zsolt

az elnök,

Szabó Bence

a főtitkár, ő maga a sportigazgató, mindhárman olimpiai bajnokok - Fábián László meg is jegyezte, bízik benne, ez a szakmai vonulat biztosíték a jelenleg 55 fős állománnyal dolgozó olimpiai szervezet hatékony működésére, amely szakemberállományból 20-an az utánpótlással foglalkoznak. Utóbbi kapcsán hozzátette, az utánpótlásképzés különböző programjai nevelték ki a londoni olimpián eredményes magyar küldöttség 70%-át. Szép cél, hogy a következő olimpián is a londonihoz hasonló eredményeket érjünk el, de nem ez a lényeg, hanem hogy minél többen kapcsolódjanak be az utánpótlásba, s egészségesebb nemzedék nőjön fel, húzta alá Fábián László. Ezen a téren az utánpótlás-nevelési programok (Héraklész, Sport XXI, Sportiskolai Program), a TAO-s támogatások, a kiemelt sportágak fejlesztése (versenysport, utánpótlás, műhely, kiemelt edző program, létesítményfejlesztés) és a MOB szakmai működése és műhelytámogatásai számítanak a rendszer alappillérei. Szeged kapcsán a hatszoros világbajnok megjegyezte, a kiemelt sportágak fejlesztésén belül a létesítményfejlesztés révén Szegeden is megvalósíthatóvá válhat a régóta hiányolt új fedett sportuszoda megépítése.

sportforum11_gs

Még tarkította fehér folt azt a térképet, amely Magyarországon a TAO-támogatásban részesülő településeket és területeket mutatta be, de mint a sportigazgató hangsúlyozta, örömteli, hogy ezek a fehér foltok szépen csökkennek. A TAO kapcsán elhangzott, a támogatás látható mértékű változást hozott, hiszen ugrásszerűen nőtt az utánpótlásba bekapcsolódó gyerekek száma, egyre többen jégkorongoznak, kézilabdáznak, vízilabdáznak és kosárlabdáznak, e négyesből a kézilabda viszi a prímet, már azelőtt is így volt, hogy e program beindult. Fábián László hozzátette, a labdarúgás nem véletlenül nem szerepel a grafikonon, hiszen aránytalanul elcsúsznának az értékek, lévén a futballba jóval nagyobb összegek folynak be. A TAO egyébként a kiemelkedően legjelentősebb bevételi forrás a támogatások összegének előteremtéséhez, amint azt az erre vonatkozó grafikon is híven ábrázolta. A sportigazgató kitért arra, hogy a nem olimpiai sportágak versenyein, a Világjátékokon és a küzdősportok világjátékán is igen szép eredményeket értek el a magyar sportolók - támogatásukra a MOB 200 millió forintot különített el idén, ezen felül további 140-160 milliót fordítottak rá. Mint elhangzott, a MOB kiemelt figyelmet szentel a bevont területekre is, mint a természetjárás, vagy éppen a fogyatékos emberek sportja, utóbbi több mint 21 ezer parasportolót foglalkoztat. A kiemelt sportágak kapcsán elhangzott, 2014-2020 között 16 sportág jut 135 milliárd forinthoz, e mellé további 16 csatlakozik a felzárkóztatási program keretében, az állami támogatások rendszere pedig összesen 39 sportágat érint majd. A MOB támogatásából jelenleg 41 sportági szövetség részesül, 2013-ban összesen 1,828 milliárd forint értékben.

sportforum01_gs

A részletes és a sportfinanszírozás témáját kimerítő előadást követően Bohács Zsolt a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hol helyezkedik el e sportfinanszírozási képletben. "A soron következő városi közgyűlésen és az azt követőn a városi stadion kérdése lesz az, amiről döntenie kell a szegedi városatyáknak. Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy e hárommilliárdos beruházás megvalósulásához csak helyi döntés szükséges, mivel a városnak nem kerül pénzébe, miután a kormány az önerőt is átvállalta, ezzel is támogatva Szeged sportingatlan-beruházását" - közölte a Fidesz-KDNP szegedi frakcióvezetője. Mint az amatőr golfvilágbajnokként is ismert városatya hoztzátette, a következő lépés, amiről már korábban is szó volt, hogy a társasági adó révén nyerhető támogatásból egy multifunkcionális sportcsarnok épülhetne, amely a kézilabdának jelentene új otthont, ezt követően pedig a már sokszor emlegetett uszoda kérdésköre következhet. "Ez komoly adóssága már a városnak: közel tizenkét éve beszél

Botka László

polgármester úr arról, hogy új sportuszodára szükség van. A kormány sportfinanszírozási politikája révén most itt a lehetőség arra, hogy a következő években lehetőség nyíljon egy új uszoda megépítésére. Mindezt nagyban elősegíti az is, hogy Szeged város adósságát teljes egészében átvállalja a kormányzat, így az elmúlt 11 esztendő minden felgyülemlett tartozása megszűnik. Ez lehetőséget teremthet egy olyan uszoda felépítésére, amely Szeged város lakóinak és sportolóinak számára fontos kikapcsolódási és rekreációs pont lehessen" - hangsúlyozta Bohács Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.